– Jeg tenkte «hva gjør jeg nå»? Skal jeg bare blåse i det og tro det er en vanlig influensa, sier Borgen da Stjørdals-Nytt møter henne utenfor testlokalet i Meierivegen 17.

Genetisk sykdom

Borgen er bosatt i Stjørdal, ikke langt unna testlokalet, men langt nok til at hun må kjøre. De siste ti årene har hun sittet i rullestol, etter amputasjon av hennes venstreben.

Sist lørdag følte hun seg litt dårlig og ettersom hun skulle til Trondheim dagen etter for å møte folk, bestemte hun seg for å ta en hurtigtest for å være på den sikre siden.

– I forkant forsøkte jeg å kontakte kommunen for å få informasjon om hvor jeg kunne henvende meg. Jeg har aldri tatt en koronatest før. Det var selvsagt ingen på jobb, og koronatelefonen var nedlagt, forklarer Borgen.

Eva-Lisa Borgen sitter foran trappen utenfor testlokalet i Meieriveien. Noen går her og andre går på baksiden, men da hun selv skulle testes var døren på baksiden av bygget stengt.

Måtte stå på hornet

Etter å ha mislykkes ved å finne noe informasjon, måtte Borgens svigersønn som er bosatt i Trondheim forsøke å spore opp opplysninger.

– Han gikk inn på Helsenorge sine sider, men det hjalp ikke så mye når det var den lokale informasjonen jeg ønsket. Vi fant til slutt ut hvor lokalet befant seg, og uten mer info dro jeg dit, forteller hun.

Utenfor den nedlagte familiebarnehagen, som i dag er tatt i bruk som testlokale, er det trapper på hver en vegg. Uten at Borget klaget, kunne man se hun slet med å trille seg over grusen som ved flere anledninger stoppet hjulene fra å trille.

– Det var ingen rampe, som jeg kunne se, og jeg hadde ingen nummer jeg kunne ringe. Til slutt måtte jeg stå på hornet til noen kom ut for å se hva som sto på, slik at jeg kunne be om å få en hurtigtest, sier hun.

– For dårlig

Til slutt kom det Borgen beskriver som en profesjonell og dyktig pleier ut med en hurtigtest. Her forklarte de at hun kunne komme tilbake og levere testen etter den ble tatt.

– Jeg forklarte at dette ble håpløst; jeg kom meg jo verken inn eller ut når det ikke er tilrettelagt for det. Familien min bor i Oslo, slik at jeg hadde ikke noen som kunne hjelpe meg heller, forklarer hun.

Ifølge Borgen ønsker hun gjerne å klare ting selv, og som oftest er det få hindringer, så lenge samfunnet tilrettelegger for det.

– Tilgangen er for dårlig, og det er ikke greit at kommunen gjør det slik. Det er nedverdigende og diskriminerende, sier hun.

Etter å ha «stått på hornet» utenfor teststasjonen fikk Eva-Lisa Borgen til slutt hjelp med å ta en hurtigtest. Her mener hun informasjonen burde vært klarere.

Beklaget

Personalet som var til stede skal i følge Borgen beklaget på vegne av kommunen etter hendelsen. På baksiden av bygget befinner det seg nemlig en rampe, men døren var ikke mulig å åpne.

– For de som bor i Trondheim har det vært veldig godt organisert. Der blir handicappede loset til siden og satt i egen avdeling. Jeg mener at så lenge testing pågår må det være åpne linjer for publikum, og spesielt de som har andre behov. Ellers synes jeg det hele gikk greit, selv om det burde vært mulig å få gjort det annerledes, forklarer hun videre.

Ifølge Sissel Staven Humstad, avdelingsleder ved Stjørdal Helsestasjon og skolehelsetjeneste, har de på grunn av redusert bemanning i takt med mindre testing, besluttet å stenge koronatelefonen.

– Vi har valgt å gjøre det slik, men det er fremdeles mulighet for å booke timer på nett. På kommunens hjemmeside kan man også ta kontakt med servicetorget, som kan gi den informasjonen man trenger. Vi tar fortløpende vurderinger, hvis dette viser seg å ikke fungere, forklarer hun.

Inngang via rampe

Videre forklarer avdelingslederen at alle som skal teste seg, både ved hurtigtest eller PCR, skal bruke døren på baksiden av teststasjonen hvor rampen befinner seg.

– Alle går bak og via rampen. Hvis det er problemer med denne døren så er det veldig uheldig. Stort sett står den oppe, og det skal være greit tilgjengelig for handicappede, sier Humstad.

Samtidig forklarer hun at testpersonalet fremdeles, som tidligere, tilbyr hjemmebesøk for å utføre testing.

– Dette har vi hatt tilbud om gjennom hele perioden, men vi forstår når det skjer så mange forskjellige endringer at informasjonen kan flyte litt. Når det gjelder hurtigtest i helger hvis man føler seg dårlig, burde man ta en PCR-test fremfor hurtigtest. Hurtigtest skal benyttes hvis man har vært i nærhet av noen som er smittet, opplyser Humstad videre.