Jeg er eldste søsken av seks på gården. Har bodd og arbeidet i Kongsvinger og Oslo som ergoterapeut. Når familien min fikk muligheten til å flytte til gården og ta over driften tenkte jeg på hvilket arbeid som ville være passende på Eidum. På telefon til Audny Mehammer på næringsavdelinga i kommunen la jeg frem ønsket om å starte med gårdsbakeri på Eidum. Fra da av tok det hele av med innkjøp av alt inventar og ombygging av låven til bakeri, forteller Solvår Lillemo Reinsberg. I starten har hun god hjelp av blant andre sine foreldre når bakeriet skal nå nye markedsandeler.

Flere gode sorter fra gårdsbakeren

Hvor kan kundene få kjøpt brød, rundstykker og bagettene dine Solvår?

Det er faste åpningstider fra gårdsutsalget på tirsdag og fredag fra 15.30 til 17.30. Hit kommer faste og nye kunder. Ofte er det barn med på handleturen som synes det er ekstra stas å handle brød direkte fra bakeren på gården. Ellers har Smia-kafeen i gågata utsalg av brødene mine hele uka, sier Solvår som har fast leveranse til Rica Hell Hotel og tre bedrifter som får sine lunsj-brød levert på døra. Et annet spennende marked for Solvår er Bondens marked med god respons hver gang.

Jeg er også med på torgsalg- dager i Trondheim og er forhandlinger med tre nye utsalgssteder og restauranter i den samme byen, forklarer bakeren fra Sorta i Lånke.

Kan du gi noen eksempler på ulike brødsorter?

Ja, brødet hverdagshelten er et klassisk og godt grovbrød som passer til alt, godt matpakkebrød. Dette er et barnevennlig brød uten hele korn og inneholder vann, sammalt hvete grov, hvetemel, gjær og salt. Brødet er toppet med havregryn. Kjernebrød er et smakfullt brød med hele kjerner som inneholder vann, hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt rug fin, gresskarkjerner, linfrø, solsikkekjerner, gjær og salt. Det egner seg til frokost og lunsj eller som tilbehør til supper. Dette brødet er det mange som har som sin favoritt i følge Solvår. Hun baker også landbrød.

Landbrød er Eidums lille hyllest til den franske landsbygda. Dette er et rustikt og lett surdeigsbrød med god smak. passer som tilbehør til lunsj eller middag, eller med godt pålegg. Det inneholder hvetemel, vann, surdeig, sammalt rug grov, sammalt rug fin, salt og gjær, forklarer Solvår som også baker nydelige speltbrød. Vi har testet ut speltbrødet, og må innrømme det var vanskelig å legge det fra seg uten å skjære atter en ny skive. Ferskt og godt som det er med en urgammel-meltype.

Du har suksess med scones og kaffepinner også.

Ja, kaffepinnene var med helt fra starten av, og er som navnet tilsier godt egnet sammen med en kaffepause. De selges i poser og det er bare å nyte de litt harde skorpelignende godbitene. Scones er litt mere mektige bakverk, også de godt egnet til selskap eller hverdags. Scones er laget av fin og grov hvete, med valnøtter og rosiner. Herlig til helgefrokosten eller ettermiddagskaffen. God alene eller med pålegg, f.eks. kremost og syltetøy, sier Solvår som også leverer bagetter med gulrot i til fornøyde kunder. Grovt rugbrød er gårdens groveste brød. Det er et saftig og mørkt surdeigsbrød som holder seg godt i en uke. Brødet er faktisk best etter ett par dagers hvile. En skal helst ikke skjære i brødet når det er helt ferskt, det må "sette" seg litt, forklarer Solvår. Ferske hveteboller med eller uten rosiner, kan også fås levert på forespørsel. Kanskje til en bursdag slik at de voksne i huset kan utføre andre gjøremål enn å bake selv