Tall fra den norske undersøkelsen Norkost viser at halvparten av voksne kvinner får i seg under 800 mg kalsium hver dag. Menn er noe flinkere, men likevel er det hele 32 % som ikke får i seg nok kalsium daglig.

– Selv om de siste tallene er fra 1997, er det lite som tyder på at inntaket av kalsium har økt de siste årene. Det er bekymringsverdig at så mange som halvparten av kvinner får i seg for lite kalsium i kostholdet, forteller Hanne Hennig Rustad i Melk.no.

Kalsium viktig for skjelettet

Fra 1997 og frem til i dag har inntaket av melk gått ned med 34,5 liter per innbygger. Andre meieriprodukter som yoghurt og ost, som også inneholder kalsium, har derimot økt.

-Ved å spise eller drikke tre porsjoner med meieriprodukter daglig, sikres kalsiuminntaket, og dermed også grunnlaget for at kroppen kan bygge og vedlikeholde et sterkt skjelett. Dette er viktig for både barn og voksne, men spesielt viktig for ungdom hvor potensialet for å bygge skjelett er ekstra høyt, fortsetter Hanne.

Også unge jenter får i seg for lite kalsium. Studien Ungkost viser at hele 70 % av 13 år gamle jenter ikke kommer opp i anbefalt daglig inntak. Det blir derfor et paradoks at de som trenger kalsium mest, unge jenter og kvinner, ikke får i seg nok.

Dårlig vitamin D-status

For at kalsium skal absorberes i kroppen, trengs vitamin D. På samme måte som med kalsium, er det enkelte grupper i befolkningen som har lavt inntak av vitamin D

- Vitamin D er faktisk det vitaminet som det lettest blir mangel av i det norske kostholdet. Grupper med særlig dårlig status er ungdom, beboere på sykehjem og mange innvandrere. De beste kildene til vitamin D er fet fisk og tran, men også egg inneholder noe. I tillegg er det tilsatt vitamin D i for eksempel ekstra lett melk, forteller Hanne videre.

Vær aktiv rett før puberteten

Vi bygger skjelettet frem til 25-30 års alder. Det er derfor viktig å innarbeide gode vaner for skjelettet allerede fra barneårene. Kroppen er spesielt mottagelig for å styrke skjelettet rett før puberteten. I vekstspurten, som er i 11-13 års- alderen for jenter og 13-15 års- alderen for gutter, bygges helt opp mot 26 % av voksen benmasse.

- Fysisk aktivitet med høy belastning på skjelettet, sammen med nok kalsium og vitamin D, akkurat i denne perioden av livet, kan gi et livsvarig sterkere skjelett. Den mengden ben som optimalt sett kan bygges i denne perioden, er den samme som vi taper i eldre år. Jo mer skjelett som bygges, dess mer har vi “å gå på” når skjelettet senere brytes ned. Dermed kan dette bidra til å gi sterke ben gjennom hele livet, forteller Hanne i Melk.no.

Norge på statistikktoppen i osteoporose

I en ny rapport fra The International Osteoporosis Foundation (IOF) slås det fast at andelen personer med osteoporose i flere europeiske land har vært underestimert. Det anslås at hver tredje kvinne og hver femte mann over 50 år på verdensbasis vil få et osteoporotisk brudd, og over 1/3 av alle osteoporotiske brudd finner sted i Europa.

Norge ligger fortsatt høyt på statistikken sammen med de andre Skandinaviske landene og tall fra Folkehelseinstituttet viser at om lag annenhver kvinne og hver fjerde mann i Oslo vil få minst ett brudd etter fylte 50 år.

-Det ligger mange forklaringsfaktorer bak det høye tallet på osteoporose i Norge. Gener, og lengre levealder påvirker tallene, men det er mulig å forebygge benskjørhet ved å være fysisk aktiv og få i seg nok kalsium og vitamin D, og unngå eller begrense de faktorene som har negativ påvirkning på skjelettet, som røyking og dårlig kosthold, avslutter Hanne i Melk.no.