Equinor har i flere år jobbet med å redusere utslipp av CO2 i forbindelse med brenning av olje og gass, såkalt fakling.

Heidrun-feltet, som driftes fra Equinors avdeling på Tangen i Stjørdal, har redusert CO2-utslippet knyttet til fakling fra 70.000 tonn i 2011, til 5600 tonn i 2021.

Reduksjonen er på over 90 prosent, og gir en årlig besparelse på over 60 millioner kroner.

- Dette er en suksesshistorie som må fortelles. En reduksjon på over 90 prosent av utslipp fra fakling er noe vi kan være stolte av. Redusert utslipp og mer kostnadseffektiv drift er det vi trenger for å kunne drive bærekraftig i årene som kommer. Dette er et svært synlig bidrag i Equinors klima-strategi, sier Petter Fossum, produksjonsdirektør for Heidrun, Kristin og Njord.

Fakkelen er en viktig del av sikkerhetssystemene på olje- og gassinstallasjonene og brukes til å bli kvitt overskudd av olje og gass. Men prosessen gir store CO2-utslipp og økonomiske kostnader.

- Heidrun har over tid vært langt fremme i arbeidet med energieffektivisering og redusert fakling. I bunnen av dette ligger mange års positiv kulturbygging for å oppnå reduserte utslipp til luft, sier Fossum.

I 2011 slapp oljeinstallasjonene på norsk sokkel ut 894.000 tonn CO2 fra fakling. I 2021 var tallet redusert til 346.000 tonn. Reduksjonen tilsvarer det samme som elektrifisering av en bilpark med 270.000 biler.