Hennig Havdal frykter at dårlige lunsjvaner fører til at barn og unge får i seg for lite av dagens viktige næringsstoffer.

-  En standardmatpakke av to skiver grovbrød med pålegg gir kroppen både fiber og jern. Det du drikker til disse skivene utgjør store forskjeller i inntak av andre nyttige vitaminer og mineraler som kroppen trenger å få i seg i løpet av en dag, forteller Hennig Havdal.

Mens frokostspising jevnt over er høy i alle aldersgrupper vet vi at lunsjvanene er sterkt betinget av alder. 87 % av barn mellom 8 og 11 år spiser frokost hver dag. Hele 78 % av disse barna spiser også matpakke hver dag viser Norges største barn- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Synovate våren 2011. Dette avtar kraftig når barna blir eldre. 39 % av 12-15 åringene spiser matpakke daglig, mens kun 24 % av de mellom 16-24 år gjør det samme, viser undersøkelsen.

Årsaken til nedgangen kan nok være flere: Økt valgfrihet og tilgang til mer penger og kjøp av andre produkter utenfor skolen når barna blir eldre kan være noe av forklaringen. På ungdomsskolen har man mye større frihet til å velge hva man skal spise og drikke enn før, og mange mener nok at den tradisjonelle nistematen med melk ikke er spennende nok.

- Barn er flinke til å spise nistemat og drikke melk til matpakken frem til de går i 5 -6. klasse. Deretter går både melk - og matpakkekonsumet jevnt nedover.  Det er de yngste som er flinkest til å drikke melk, spise frokost og spise matpakke, forteller Hanne Hennig Havdal i Melk.no.

-      De fleste er mer opptatt av hva matpakken inneholder fremfor hva som drikkes til. Det er synd at så mange unge dropper skolemelk når de kommer på ungdomsskolen. I denne alderen trenger de spesielt kalsium, som du finner i melk og meieriprodukter. Særlig gjelder dette jenter, hvor hele 70 % av jenter i 13 års alderen ikke får dekket sitt daglig anbefalte inntak, fortsetter Hennig Havdal.

Matpakken er en god løsning i en hverdag hvor elevene ikke får servert næringsrik lunsj der de er, mener Hennig Havdal. Selv om varme lunsjmåltider på skolene ikke er tradisjon i Norge påpeker hun at gratis skolemelk og frukt og grønt ordning til alle elevene i barne- og ungdomsskolen kan være en fin start for å bedre lunsjen ernæringsmessig blant barn og unge.

-For barn og unge som skal vokse er proteiner viktig, og kombinasjonen av melk og brød gir en veldig god sammensetning av forskjellige proteiner.  Velger ungdom en kartong skolemelk til matpakken og inkluderer ost på en av brødskivene vil hele dette måltidet gi halvparten av det kalsiumet ungdom mellom 10-13 år trenger hver dag, forteller Hennig Havdal videre.

Hanne fremhever viktigheten av at foreldrene er bevisste på at barnas vaner endres seg over tid. Har man gode frokostrutiner i familien er det enklere å kombinere dette med å lage en god og næringsrik nistemat for dagen.

-          En matpakke kan man gjøre både spennende, god og næringsrik uten at det trenger å være vanskelig eller mye jobb. Sørg alltid for å ha flere påleggssorter som ost, kjøtt- og fiskepålegg i kjøleskapet i tillegg til rikelig med frukt og grønnsaker. Varier også brødet du tar med, grove vafler kan smake godt og bidra til variasjon. Husk at restemat også kan egne seg for matboksen, avslutter ernæringsfysiolog Hanne Hennig Havdal i Melk.no.