Nå ber DNT nasjonale, regionale og lokalemyndigheter om innsats for å tilrettelegge for mer friluftsliv der folk bor.

I en resolusjon vedtatt på årsmøtet skriver DNT at med økende folkehelseutfordringer må det bli lettere for folk å komme seg ut og i aktivitet i hverdagen. Undersøkelser viser at syv av ti inaktive vil gå tur for å bli mer aktive. Friluftsliv må derfor prioriteres langt bedre i kommunale og regionale samfunns- og arealplaner. Det norske landskapet og våre grøntområder gir oss rike og gode opplevelser, trivsel og tilhørighet. Landskapet bidrar til vår identitet og dets verdier må sikres og styrkes. Det må også settes av midler til skilt, etablering av turstier og merking fram til turstier.

For å skape attraktive og sunne bomiljøer, må man ha umiddelbar tilgang på merkede turstier og natur. Framtidens bomiljøer må utvikles slik at mennesker får lyst til å bevege seg mer. Attraktive turstier fra boligområder og utfartssteder krever bevisst planlegging og forvaltning.

DNT har betydelig kompetanse og erfaring i å utvikle et nett av stier og løyper, samt friluftsbaserte aktiviteter. DNT utfordrer helseministeren, miljøvernministeren og kulturministeren til å ta et felles grep om å styrke friluftslivet. Å samarbeide med DNT og andre frivillige organisasjoner om enkle tiltak kan bidra til at enda flere får merkede turstier og tilgang til naturopplevelser i nære naturområder. Ministrene må sørge for at brorparten av Norges aktivitetsmidler går til hva folk faktisk vil gjøre for å være aktive: å gå på tur!

Norske myndigheter – både nasjonale, regionale og lokale – utfordres til å sørge for at folk ikke har mer enn 500 meter til en tursti fra der de bor. Det må legges til rette for at folk kan bruke og oppleve naturen gjennom gode gang- og sykkelveier, merkede stier og skiløyper, tilrettelaget møteplasser i lokalmiljøet, og i utfartsområder, skriver DNT.