Jens Stoltenberg kommer til Torget i Stjørdal og holder seg rolig i bakgrunnen utenfor synsfeltet før det blir hans tur.

Aps 1. kandidat i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol, ledet arrangementet. Først introduserte hun den unge gruppa «Ispinnan» som sang om det som er viktig i hverdagen; Nybrott og Rosenborg. I en appell la 2. kandidaten Arild Stokkan-Grande vekt på løsninger for fellesskapet og hyllet kulturskolen.

Så var det Are Hembre sin tur. Han ble akkompagnert av Trond Hustad på piano. Og han sang blant annet den sangen som Erik Bye laget om Alf Prøysen; «Det gikk en kjempe gjennom landet».

Så fulgte en ungdomsappell av 3. kandidaten, 22 år gamle Jorid Holstad Nordmelan mens statsministeren gikk inn i teltet bak scenen godt eskortert. Nordmelan forklarte hvorfor Ap er det beste alternativet godt stimulert av jublende tilrop fra AUF. Så kommer Are Hembre tilbake med sitt siste nummer; «Can’t help falling in love with you».

Klokka har passert halv tre med drøyt fem minutter når statsminister Jens Stoltenberg blir introdusert til stor jubel. Han starter i Nord-Trøndelag og fastslår «at det går framover med Nord-Trøndelag, men det kommer ikke av seg selv».

Stoltenberg tar turen over grensa til Sverige og får hjelp med å bestemme retningen: - Der ser vi befolkningsnedgang, fraflytting og arbeidsløshet. Valg som havner om viktige vegvalg. Hvordan skal vi sikre arbeid og sysselsetting i et område med mye distrikt og landbruk. Det kommer ikke av seg selv. Vi må holde ordne på økonomien uten at rente og kronekurs går i været. Det ville være ille for alle med boliger og ikke minst for industri som konkurrerer. Valget handler om fortsatt trygg styring av økonomien. Det kan høres kjedelig ut, men blir ikke mindre viktig at den grunn.

I et sånt fylke som Nord-Trøndelagt er landbruket viktig med gode landbruksoppgjør. Noen vil ha mer. Da sier jeg: «Hvis dere opplever at jeg blir bytta ut med Erna eller Siv, da vil dere savne meg hver dag. For de vil trappe ned støtten til landbruket».

Statsministeren fortsetter i samme muntre ordelag: - Distriktspolitikk er å ta hele landet i bruk. La oss ta samferdsel. Nå har jeg kjørt fra Trondheim (hvor er det?) og sett forholdene. Alle som kjører rundt i Norge ser at det er for dårlige veger. Men de ser maskiner som bygger.

Vi har økt antall km motorveg med 70% og antall km møtefri veg med 100 %. Det er ikke lite. Vi har bygd mer møtefri veg fra 2005 til 2013 enn fra 1905 til 2005. Nå skjer det noe! Marit Arnstad, det er ei bra dame. Vi skal ruste opp Trønderbanen, Meråkerbanen og E 6.

Arbeid og sysselsetting handler om rødgrønn politikk. Poeng nr. 2 gjelder også Nord-Trøndelag. Det handler om kunnskap og kompetanse. Noe av det fineste i Norge er at vi lever i et land der alle kan gå på skolen uavhenging av inntekten til forreldrene. Vi har en god fellessskole framfor private skoler for de få. Gode lærere er nøkkkelen til god skole. Derfor sier vi ja til en god fellesskole for alle og nei til private skoler. Sverige (hvor var det igjen) scorer dårligere i internasjonale målinger enn Norge med sin skolepolitikk.

Statsministeren trives i Stjørdal og trives åpenbart med forsamlingen som har møtt fram i et antall av et par hundre på tross av regnværet som riktignok letner litt etter hvert: - Poeng nr. 3 er også grunnleggende. Vi blir flere eldre her i landet. Nå må jeg også krysse av i rubrikker for 50 pluss. Men eldre er noe av det fineste som skjer i landet. Hva skal vi bruke pengene på? Ap sier at vi skal bruke pengene på de store oppgavene. En trygg og god alderdom er en stor oppgave. Det skal vi bruke penger på for å sikre pleie og omsorg. Vi skal ikke bruke pengene på skattelette til de som har mest fra før.

Et annet tema er familiepoltikk. Politikerne driver med ting som er viktig for hverdagen til folk. Noe så privat og personlig som å få barn er politikk, sier statsministeren og forklarer:

Valget om å få barn har med politikk å gjøre. 1970 hadde Norge få kvinner i arbeid, men nå ligger vi på verdenstoppen, jeg mener det er grunnleggende bra som har gitt større verdier. Men flere kvinner i arbeid førte til nedgang i antall barnefødsler. Gro så dilemmaet. Gro hadde fire barn samtidig som hun drev legestudier. «Gro er ikke født, hun er konstruert», sa hennes forgjenger som statsminister Odvar Nordli.

Gro så kvinnenes dilemma og gjorde noe med det. Gro var opptatt av barnehager og foreldrepermisjoner; skolefritidsordning. Vi har fått flere timer i barneskolen og pappaperm. Jeg tok pappaperm i1989 og gledet meg til å slappe av og se litt på spansk. Men det ble det lite av. Jeg har aldri vært så sliten i hele mitt liv, ler statsministeren før han fastslår: - Men da gikk antall barnefødsler opp. Vi ligger også blant de land som har flest barn pr. kvinne. Norske menn er mer likestilte sammenlignet med menn i andre land. Noen vil fjerne pappapermen, vi vil ha god barnehagepolitikk!

Jeg treffer folk som sier at politikk er viktig. Men de skal ikke stemme. Hvorfor? De har ikke funnet det perfekte partiet. Derfor sitter de hjemme for sikkerhets skyld. Det er dumt. Det perfekte parti finnes ikke, selv ikke Ap. Poltikk er som kjærlighet. Kan du finne en partner som du aldri i hele livet en uenig med? Med slike krav er det vanskelig å finne en partner, sier Jens Stoltenberg og forteller om et kravstort bekjentskap fra vg skole: - Det var ei flott jente. Jeg fikk en samtale med henne, men hun var så kresen! Hun ønsket en skapning med alle egenskaper. Da blir det vanskelig.

Politikk handler om å finne hovedlinjene. For oss er det felleskapet, spleiselaget som har skapt det norske velferdssamfunnet med helse og utdanning. Er du enig i visjonen om felleskap der mange deltar og mange får utdanning, da kan du støtte oss. For det skaper ikke et kjedelig samfunn at mange får utdanning, men et mangfoldig samfunn. Tror du på idéen om at traus og solid fellesskap, kan du trygt stemme på Arbeiderpartiet på valgdagen. Vi har en fantastisk stortingsliste i Nord-Trøndelag med Ingvild, Arild og Jorid på topp – stem Ap!

Statsministeren takket for seg til det taktfaste ropet fra forsamlingen: «Fire nye år!».

Så tok statsministeren seg tid til en vandring ut i folkemengden med sikkerhetsfolk på slep. Han delte ut roser. Mange ønsket et bilde sammen med statsministeren som tok seg tid til det.

Tidligere ordfører Alf Daniel Moen (1986 – 93; 1995 – 99) fulgte seansen med interesse og er særlig opptatt av en ting: - Statsminister Jens Stoltenberg er rutinert og har en stor stjerne i verden. Han kjenner alle statsledere og har engasjert seg sterkt i internasjonalt arbeid blant annet for poliovaksiner. Men hvordan skal det gå med Norge dersom Erna eller Siv blir statsminister? Ingen av dem har markert seg i internasjonal politikk. Ikke minst med tanke på Norges plass i det internasjonale samfunn trenger vi Jens Stoltenberg som statsminister, poengterer Alf Daniel Moen som liker at valgkampen har nådd nye høyder etter en rolig start.