- Det er gjennom NAV Arbeidslivssenter. Jeg gir bedriftene bistand og rådgivning i forhold til psykisk helse. Hovedmålsettingen er å hindre utstøting fra arbeidslivet og øke inkludering. I Nord-Trøndelag har jeg ansvar for kurspakken «Sees i morgen». 5500 nord-trøndere har så langt vært gjennom det kurset.

Historisk fotballsamarbeid

- Klubben er påmeldt i 3. divisjon damer våren 2014 som Skjelstadmark/Stjørdals-Blink. Kampene blir spilt på begge hjemmearenaer. Jeg er veldig glad for den positive holdningen fra Stjørdals-Blink til samarbeidet. Skjelstadmark har i mange år arbeidet veldig godt med jentefotballen og stilt egne lag, sier Leif som også velger å bruke tid på politikk.

Politikk

- I politikken er det viktig å ha fokus på sak og ikke på person. Det betyr at vi behandler hverandre med respekt når folk ytrer seg, sier Leif som har sett tendenser til hersketeknikker som bl. a. himling med øynene, tydelig negativ til person og ikke sak m.m:

- Stjørdal trenger nye mennesker som engasjerer seg i politikken. Men da er det viktig å gi dem oppmuntring når de ytrer seg! sier han.

Det er over 10 år siden Leif Eggen høsten 2003 ble medlem i komité omsorg. På den tida har han fått anledning til å kjenne lokaldemokratiet på kroppen. Og her møter han noen problemer:

Ingen hestehandler

Her er vi politikere valgt for å ta oss av et spesielt fagfelt. Det er både interessant og krevende å sette seg inn i store fagområder som omsorg og oppvekst. Men da er det også viktig med en arena for engasjement – og nye tanker. Da er det avgjørende at komitéen blir en dynamisk arena. Vi kan ikke knuges av beslutninger tatt på forhånd før debatten som nettopp skal bringe oss videre.

Jeg er opptatt av at hver enkelt representant må få presentere sin standpunkt. I den forbindelse liker jeg ikke avbrytende gruppemøter. For det handler som regel om å kneble enkelte representanter. Jeg mener det er viktig at representantene kan følge sin overbevisning. Så får det politiske systemet heller leve med noen overraskende vedtak innimellom.

Samarbeidet uheldig for Venstre

- Det har sikkert sitt formål, men for Venstre er det uheldig.

- Hvordan da?

- Partiet er blitt usynlig og utydelig i sitt budskap. I mange saker kan jeg med min beste evne ikke kjenne igjen partiet. Vi skal jobbe aktivt framover med de politiske ytringene som skal være klare og tydelige i forhold til Venstres politikk. Ingen skal vi være i tvil om hva vi mener er det beste for lokalsamfunnet. Personlig mener jeg at Venstre står sterkest alene uten politiske bindinger av samarbeidsavtaler med andre partier.

- Mener du at Venstre skal bryte det politiske samarbeidet mellom de fem partiene i Stjørdal?

- Ja.

Ny skolestruktur

- Sammenlignbare kommuner legger ned grendeskoler og øker eiendomsskatten som allerede er innført. Men skal Stjørdal få til en god skole med nok ressurser ut i fra dagens rammer og uten eiendomsskatt, må vi se på skolestrukturen i vår egen kommune.

- Hva tenker du konkret?

- Jeg tenker at Hegra ungdomsskole for lengst burde ha vært flyttet til Stjørdal sentrum. Utenom Stjørdal må de gamle kommunene samle ressursene i en barneskole slik Skatval har gjort. Tidligere hadde Skatval veldig spredte og kostbare løsninger, men samlet seg i en felles løsning med den nye skolen som kom for 20 år siden i 1994. Det er en modell som Skatval er godt fornøyd med. Og denne modellen må også overføres til Hegra og Lånke.

- Det betyr mange nedleggelser?

- Ja, det gjør det – men ingen oppsigelser! Her får vi skoler for framtida. Elvran skole legges ned og elevene starter på Lånke skole. I Hegra blir det nedleggelse i Flora, Forradal og Skjelstadmark. Alle elevene samles på en ny barneskole i Hegra som kan bli en fantastisk arena.

- Stjørdal?

- Stjørdal har hovedtyngden av elevmassen i kommunen. Det er behov for å opprettholde Kvislabakken og Haraldreina som levende enheter ved siden av Halsen. I tillegg trengs en ny barneskole et sted opp for Stokkhaugan, sier Leif Eggen som er veldig opptatt av totalmiljøet på en skole:

- Det er mye vanskeligere å være bare litt annerledes på en liten skole i forhold til en skole som er litt større. Større skoler kan tilby en helt annen meny av undervisningstilbud med rom for flere valgfag. Større skoler er heller ikke like sårbare i forhold til fravær og endringer i elevtall. Sannsynligheten for at den enkelte elev finner sitt eget nettverk på skolen er mye større.

Stjørdal kommune har så korte avstander at dette ikke byr på noen utfordringer i forhold til reiseavstander. Utfordringen er i større grad knyttet til oss voksne som har tyngre for å omstille oss. Omstillingen betyr en betydelig økonomisk gevinst.

Det vil igjen gi betydelig større ressurser til hver enkelt klasse. Ved hjelp av de samme midlene klarer vi å skape bedre løsninger og bedre oppvekst-vilkår for alle barna. Det betyr flere timer med ekstra lærere og bedro oppfølging av den enkelte elev. Dette er mitt og mange i Venstres klare standpunkt, sier Leif Eggen.

Omsorg

Godt samarbeid over faggrensene skaper totalt et bedre tilbud. Samtidig vil det være en spennende faglig arena med store synergieffekter. For alle foreldre er det en svært praktisk løsning – de vet hvor de skal gå med sin eventuelle bekymring.

- Er det andre saker du vil nevne?

- Nei. Dette er en samtale om oppgavene i komité levekår og livet som politiker. Vi holder oss til det, men som sagt så skal Venstre fremstå særdeles mye tydeligere fremover, sier Leif Eggen.