– Det viktigste er å gi ut informasjon. Det er kun slik det kan oppdages på et tidlig tidspunkt, sier leder i Brystkreftforeningen i Værnesregionen, Guri Kvalheim.

Ifølge Kvalheim er hovedmålet med aksjonen å vise solidaritet med brystkreftrammede, øke kunnskapen om brystkreft og skaffe midler til videre forskning på sykdommen.

– Gledelig er det at hele 95 prosent av voksne nordmenn kjenner til aksjonen, og tallet øker for hvert år, forklarer hun.

Skal lyse opp i rosa

Ankomsthallen på Værnes vil i år få rosa lyssetting hele oktober, i tillegg jobber de seg mot Kimen.

– Lokalforeningen avholder også et lotteri med svært fine gevinster, spesielt mye håndarbeid, sier Kvalheim videre.

Årets aksjon har som tema «Tidlig oppdagelse». Mammografiprogrammet stoppet opp på grunn av koronaen, men har nå kommet i gang igjen. Med det håper man å oppdage sykdommen på et tidligere stadium, slik at enda flere overlever.

– Hvert år får over 3700 kvinner og cirka 30 menn diagnosen. Tallet er økende, uten at man kan forklare grunnen. Det gledelige er at stadig flere overlever, ni av ti lever nå fem år etter at de fikk diagnosen, forteller Kvalheim.

Forteller om behandling

Den lokale brystkreftforeningen har aktive medlemmer og møtes gjerne en gang i måneden, enten det er sosiale treff eller et tema. Onsdag 13. oktober kommer blant annet overlege, Knut Holmen, fra Sykehuset Levanger hit for å orientere om det nyeste innen brystkreftbehandling.

– Møtet avholdes i Kirkestallen klokken 19.00. Om noen har lyst til å høre på Holmen, er det bare å komme, sier hun videre.