Fredag er det lave priser, sjokktilbud og en stor dag for handelsstanden. Spådommen går ut på at norske kvinner og menn bruker 3,4 milliarder kroner på handel førstkommende fredag. Jan Sakshaug og hans butikk velger å gå i en annen retning.

- For oss er det viktig at du som kunde har en god opplevelse med å handle hos oss. Vi strekker oss langt for at alle ansatte skal ha en høy faglig kompetanse. Derfor kan ikke varene dumpes ut på supersalg. Vi vil i stedet gi en førjulsgave til noen som har god bruk for det, sier Jan Sakshaug om deres «Black Friday».

Flere står over

Sakshaug sin svarte fredag blir dermed å gi bort 15 prosent av dagsomsetningen på fredag til et godt formål. Hvilket godt formål som får kronene fra Jan Sakshaug Sport er det kundene som avgjør gjennom en avstemning på butikkens Facebook-side.

- Det blir ikke slutt på «Black Friday» selv om vår lille butikk står utenfor i år, men det er flere som velger å ta avstand fra supertilbudsdagen, sier Sakshaug og henviser til giganten Ikea. – De har gjort om «Black Friday» til «Den store strammedagen». Det eneste «tilbudet» de gir er en henstilling om å stramme opp eksisterende møbler framfor å kjøpe ting som vi egentlig ikke har bruk for, sier Jan Sakshaug.

«Nisjebutikkens dag»

Det er ikke tilbudsfritt i Jan Sakshaug Sport fredag, men det er tilbud og priser som på en helt vanlig fredag. Innehaveren ønsker å framheve faghandlerne og vise at en dag som «Black Friday» ikke er spesielt bærekraftig.

- Vi ønsker at kundene våre handler hos oss fordi vi har fine og attraktive varer og at de får god service og kunnskap om varene, - ikke at vi har lokketilbud, sier Jan Sakshaug, som følger opp «Black Friday» med «Nisjebutikkens dag» på lørdag.

- Det er et nytt initiativ som vil sette fokus på de mange gode fagbutikkene som finnes. I USA har de tilsvarende «Small Business Saturday». Vi i Stjørdal har jo mange gode fagbutikker, og jeg tror det er et stort ønske i befolkningen å ha denne type butikker også i framtiden som en motvekt til de store varehusene, sier Sakshaug.