- Den første følelsen som meldte seg var urettferdighet. Litt fordi vi som foreldre blir snytt for begivenheten, men mest fordi jeg så usikkerheten vokse i øynene på 5-åringen da jeg fortalte at vi ikke kunne bli med henne likevel, forteller Westrum.

- Følte meg som en løgner

Westrum publiserte lørdag et innlegg på facebooksiden «Det skjer i Stjørdal», der hun delte sin frustrasjon. Et utdrag av e-posten hun hadde fått tilsendt fra skolen lyder som følger:

«På grunn av smittevern kan ikke barna følges inn i klasserommet på første skoledag, men får lov å ha med seg én forelder som kan stå utenfor skolen når barna blir ropt opp.»

I samme e-post blir det også informert om at skolen har fått klarsignal om at de kan åpne for grønt nivå, og at skolen derfor skal slutte med ekstra hygienetiltak.

- I og med at vi hele tiden har fått inntrykket av at de skal legge til rette for en normal skolestart, har vi forsikret datteren om at iallfall en av oss fikk lov å bli med inn. Kanskje bare en kort stund, men likevel. Jeg følte meg som en løgner, sukker hun.

Hun opplyser om at de i forkant av e-posten også hadde mottatt et brev per post, der det kunne tolkes at en av foreldrene fikk være med skolestarteren sin på den store dagen. Kontrabeskjeden kom et par dager etterpå.

Innlegget har i skrivende stund mottatt enorm respons, med flere hundre likes og kommentarer.

- Dra meg baklengs inn i fuglekassa

Hun understreker at hun tidligere ikke har vært i tvil om kommunens håndtering av smittesituasjonen, men reagerer på at skolestartere ikke får ha med seg foreldre, samtidig som store konserter holdes kvelden før.

- Hvis viruset er så smittsomt som de skal ha det til, blir det helt feil prioritering, det henger ikke på greip. De prioriterer at voksne skal få høre Ole Ivars spille live, mens majoriteten av samfunnets nye borgere må tre inn i den første store begivenheten i livet, skolestart, med klump i magen og tårer i øynene.

Mens offentlige fester, grenser, restauranter og butikker åpner for fullt, reagerer hun på at det blir sett på som for høy risiko at sårbare barn skal tre inn i en ny livssituasjon, uten foreldre.

- Men ikke så stor risiko at de velger å bruke ekstra ressurser på hygiene da. Jeg vet ikke hvordan man kommer med en sosialt akseptert kraftsalve i avisa, men «dra meg baklengs inn i fuglekassa» er vel noe de fleste har et forhold til. Jeg synes det er helt på trynet.

Koster mer enn det smaker

Foreldrene fikk beskjeden om at barnet måtte gå inn alene fredag ettermiddag, to dager før skolen starter. Westrum synes det er betenkelig.

- Det synes jeg er på grensen, så på grensen at jeg tenker det var beregnet. Nøye kalkulert så hissige foreldre ikke skulle rekke å lage baluba, sier Westrum.

Hun forteller at hun vanligvis ikke er en person som deler sine meninger i det offentlige, tvert imot. Og at hun tidligere har gått ut ifra at kommunen har prioritert riktig.

- Men det her blir jeg fryktelig provosert av. Jeg kan ikke noe særlig om politikk, men jeg kjenner barnet mitt. Det koster mye mer enn det smaker å skulle sende henne på et helt nytt sted, med nye mennesker, regler og rutiner, uten de hun er trygge på er med. Nemlig mamma og pappa.

Hun legger til at hvis datteren blir knust og utrygg av å måtte gå inn alene, så er alternativene at skolen lar de få bli med inn, ellers tar hun med seg datteren og drar hjem.

- Vi kommer heller tilbake senere når smittepresset er mindre. Det er ingen trussel, det er et faktum, sier Westrum og fortsetter:

- Ingen skal få fortelle meg at det er riktig på noe som helst vis å sette igjen et barn på 5 år i en helt ny situasjon alene hvis hun er redd, presiserer hun.

Utelukkende positive tilbakemeldinger

Før hun trykket publiser like før midnatt, var hun redd for å bli oppfattet som en ømfintlig, krenket tulling som sydde puter under armene på barnet sitt.

- Jeg har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på mine tanker rundt dette, og det setter jeg stor pris på. Om ikke annet har jeg lært at det er lov å mene noe, uten å bli halshugd av den grunn, sier Westrum og legger til at hun tvert imot lærer barnet sitt en god ting.

- Jeg lærer henne å si og stå for det du mener. Men det gjenstår jo å se da, nå når det blir utlevert enda mer kritikk for offentlig håndtering. Fra meg som mor til en beskjeden førsteklassing, og far som nikker stolt på siden, smiler hun.

Grønt beredskapsnivå

Stjørdals-Nytt har vært i kontakt med kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen, for å høre hvilke prioriteringer som er tatt i henhold til smittevern for skolestarterne.

- Jeg starter opp etter ferien i morgen. Jeg holdt et møte med sektorsjefene for skoler og barnehage på sist onsdag om de nye nasjonale strategiene for skole og barnehager. Kommunene våre følger de nasjonale retningslinjene og rådene på grønt beredskapsnivå. Ut over det kan jeg ikke kommentere nå i kveld, skriver han i en melding til Stjørdals-Nytt søndag kveld.