Trøndelag høyere yrkesfagskole legger vekt på at kompetansen studentene erverver under studieforløpet, skal gjenspeile behovet i næringslivet. Et tett samarbeid med lokale aktører er derfor svært viktig.

Trøndelag høyere yrkesfagskole avdeling Stjørdal, tidligere Stjørdal fagskole, har en over 50 år lang historie i kommunen. Og Skanska har vært en stødig samarbeidspartner i minst 10 av de årene. Det er imidlertid første gang partene offisielt inngår et samarbeid etter sammenslåingen i 2020.

- Det som er ganske spesielt nå er at det er første gang Trøndelag høyere yrkesfagskole inngår avtale med Skanska, forteller utviklingsleder ved Trøndelag høyere yrkesfagskole, Elin Kolden.

Viktig samarbeid

- Vi er helt avhengige av et godt samarbeid med arbeidslivet, og jobber hele tiden mot å vite hva deres behov er. Når vi vet det, arbeider vi med å opprette nye studieplaner som dekker disse behovene og gir studentene den kompetansen som næringslivet etterspør, sier Kolden.

HR-Sjef i Skanska, Anne Mette Moen, forteller at de gjennom årene både har rekruttert og videreutdannet flere fra Trøndelag høyere yrkesfagskole. Hun sier at samarbeidet har enormt mye å si for bransjen.

- Det er et stort behov innenfor bygge-bransjen, og det er viktig at vi sikrer at de som kommer herfra har den nødvendige utdanningen. Det er en bransje der det skjer mye og som stadig er i utvikling, også teknologisk. Da er det viktig at de som kommer fra THYF er oppdaterte på det nyeste, opplyser Moen.

Fleksibilitet

At fagskolen tilpasser seg behovet i arbeidslivet innebærer og å tilby studentene fleksibilitet, det har THYF gjort ved å blant annet satse på nett- og deltidstudier. I tillegg til å tilby 60 og 120-studiepoengs tilbud, har de også et tilbud om såkalte bransjeprogram med 10 studiepoeng.

- Dette er noe som mange bransjer etterlyser. Det er studier tilpasset til de som er i full jobb, men som har et behov for etterutdanning for å løfte kompetansen, slik at arbeidsgiver kan ta på seg enda flere oppdrag, forklarer Kolden.

Knytter student sammen med bedrift

Faglig ansvarlig for bygg og anlegg avdeling Stjørdal, Berit Mehus, presiserer at samarbeidet også er svært nyttig for skolen med tanke på studentene.

- Det er viktig at vi kan samarbeide om utviklingen, men også nyttig fordi vi kan tilby studentene besøk hos lokale bedrifter og tilknytte dem til næringslivet i forbindelse med avsluttende hovedoppgave, sier Mehus.

Moen legger til at Skanska blant annet har åpnet dørene slik at studentene kan besøke pågående prosjekter. I tillegg tilbyr de praksisplasser og holder gjesteforelesninger.

- Vi har også vært involvert når det gjelder utvikling av studieplaner, spesielt knyttet til nyheter. Dette gjelder blant annet HMS og det nyetablerte studiet sirkulærøkonomi som tilbys fra høsten 2022, forteller Moen.

THYF avdeling Stjørdal tilbyr videreutdanning innen bygg og anleggsfag, bergteknikk, Klima, energi og miljø (KEM), teknikk og industriell produksjon og reiseliv.