Før jul kunne Stjørdals-Nytt melde at legene i Stjørdal kommune sto i en så utfordrende situasjon at enkelte følte at de ikke lenger kunne garantere medisinsk sikkerhet for pasientene sine.

Den gang opplyste kommunedirektør Tor Jakob Reitan at de fulgte situasjonen tett, og at administrasjonen over jul ville legge frem en sak til politisk behandling, med forslag til mulige løsninger politikerne måtte ta stilling til.

Under formannskapsmøtet forrige uke ble kommunedirektørens forslag til innstilling behandlet, og det ble besluttet å opprette ny fastlegehjemmel i kommunen. Foreslått plassering er ved Skatval legekontor.

Bemanningsbyrå som strakstiltak

Ettersom ingen av de private legekontorene har kapasitet til å ta inn ny lege, er eneste mulighet å plassere ny lege på Skatval eller Hegra legekontor, i de lokalene der helsestasjonen tidligere hadde tilhold før de flyttet inn til sentrum i fjor høst.

Kommunedirektøren beskriver behovet i kommunen som prekært, og per i dag er det ingen ledige plasser i de eksisterende legelistene.

Kommunedirektøren foreslår at det utlyses en fastlegehjemmel på Skatval så snart som mulig.

Ettersom det kan ta tid før ny lege på plass, foreslås det også et strakstiltak som går ut på å ansette en vikar på en tremåneders kontrakt. Slik at kommunen også får dekket legebehovet mens søket etter ny lege pågår.

Kommunedirektøren forslår å benytte seg av et vikarbyrå, og har allerede fått et tilbud fra et bemanningsbyrå som tilbyr legetjenester for 1500 til 1700 per time.

Vil sikre innbyggerne

Ordfører Ivar Vigdenes er klar på at det vil kreve en god del arbeid før den endelige planen for allmennlegetjenester blir lagt frem i mars, men stilte seg positiv til kommunedirektørens nåværende strakstiltak.

Vigdenes lurte likevel på om det var mulig å etablere ny hjemmel med det samme og utlyse stillingen, eller om de måtte søke til Helsedirektoratet først. Han spurte også om det tiltenkte vikariatet skulle gå til å dekke de pasientene som nå sto uten lege i Skatval.

Kommunalsjef velferd Trude Wikdahl svarte på ordførerens spørsmål:

- Det er slik at vi må søke til Helfo for å få opprettet en hjemmel, men det regner vi med vil skje i løpet av relativt kort tid. Når det gjelder vikariatet så har vi nå en fastlege som midlertidig står med dobbelt liste. Vi ønsker derfor å se dette i sammenheng, slik at vi sikrer alle innbyggerne i Stjørdal kommune en fastlege, sa Wikdahl.

Oppretter trolig hjemmel i Hegra

Et enstemmig formannskap vedtok kommunedirektørens forslag, noe som betyr at det vil bli opprettet ny fastlegehjemmel på Skatval i den nærmeste fremtid.

Til høsten ønsker også kommunedirektøren å etablere en fastlegehjemmel på Hegra legekontor i løpet av høsten 2022. Dette vil han utdype ytterligere når plan om allmennlegetjenesten blir lagt frem i mars.