Mens svært mange av våre naboland og land på kontinentet gikk inn i en kraftig resesjon etter finanskrisen rundt 2008, la vi her på berget skuffelsen raskt bak oss, giret opp og har siden "levert" en sterk økonomi og ikke minst sterk vest i boligprisene.

Men i de siste månedeneder bildet som er blitt tegnet av norsk økonomi og boligmarkedet ikke fullt så rosenrødt som tidligere. Bl.a. har vi sett en nærmest dramatisk nedgang i boligbyggingen i Oslo-regionen. Det er derfor interessant å se om vi er i ferd med å få et taktskifte her i Trøndelag også, eller om vi også fortsetter med stadig økende priser og økende nybygging av boliger.

For Stjørdal kommunes del ser det faktisk ut som om vi ender opp med en pen prisstigning for 2013.  +/- 5 % er et anslag som ikke ligger langt fra sannheten. Mens første halvårs prisstiging i store deler av landet er spist opp av en markant oppbremsing i høst, ser det ut til at Trondhemsregionen og også våre nabokommuner nordover kan oppsummere året med en solid prisøkning.

I tillegg ser det ut til at nyboligmarkedet fortsatt fungerer godt her. Dette står i kontrast til andre deler av landet og kanskje spesielt Østlandet hvor nyboligsalget så å si har stoppet opp. Her snakkes det om en nedgang på 60 % i salget av nye boliger i november 2013 sammenlignet med november 2012.

- Hva er det så som gjør vår region så spesiell? Er det grunn til å tro at vi kan fortsette å ha et sunt og velbalansert boligmarked mens andre landsdeler sliter i motbakke?

- Det har lenge vært en solid befolkningsvekst i Trondheim. Det bygges mye i Trondheim, men ikke i nærheten av nok til å tilfredsstille behovet for nye boliger. Dette medfører et press mot nabokommunene, herunder Stjørdal. Vår befolkningsvekst er også solid, og pr. 3 kvartal var vi 288 flere stjørdalinger enn ved årsskiftet.

I samme periode var det igangsatt 129 boliger. Boligbyggingen her holder stort sett tritt med befolkningsveksten, men det er altså et stort underskudd i Trondheim. Dette vil også i tiden fremover utøve press på nabokommunene og da ikke minst Stjørdal.

Foruten befolkningsvekst har vi også et sterkt næringsliv i regionen. Vi har heller kanskje ikke hatt en så ekstrem prisvekst de senere år som andre landsdeler, og kanskje derfor er vårt boligmarked mer solid forankret enn der boligene koster vesentlig mer. For sterk boligprisvekst over tid kan etablere en stor fallhøyde, sier Nils Borgar Husby.

- Men 2013 er historie. Hva kan vi så vente oss av 2014?

- Befolkningsvekst, lav rente og fortsatt høy sysselsetting er avgjørende for å opprettholde et godt boligmarked. Befolkningsveksten vil fortsatt være sterk, og rentene forblir lave i overskuelig fremtid. Sysselsettinga er også sterk selv om noen bransjer opplever mer usikkerhet enn tidligere.

Andre faktorer som psykologi og internasjonale forhold spiller også inn. Det er påfallende hvor raskt journalisters krigstyper i avisene gir seg direkte utslag i priser og omsetningshastighet. Psykologien i markedet er det vanskelig å kalkulere, men det er klart at medias sterke fokusering på prisstigning, eller som nå prisnedgang, forsterker eksisterende trender.

Selv med siste måneders svartmaling i noen aviser, tror imidlertid vi at 2014 blir et godt boligår for vår region. Vi tror ikke på noen euforisk prisstigning, men ser heller ikke at prisene skal særlig ned. En «sideveis» utvikling i boligmarkedet er vår spådom.

- Og det betyr?

- For de som vurder salg eller kjøp av bolig skal man være forsiktig med å forsøke å treffe toppen eller bunnen av markedet. Dette er en svært vanskelig øvelse. La heller ditt reelle boligbehov være styrende for når du skal kjøpe eller selge, sier Nils Borgar Husby med følgende nyttårshilsen:

- Godt boligår!