Unike filmopptak ble vist på Banken Bar i regi av Jan Algar Selin. Her kom mye lokalhistorie frem fra lyset hundre år etter første kinovisning i Stjørdal. 115 kinogjengere fikk nyte smakebitene i farger og sort hvitt filmatisert av Oskar A. Johansen.

Mye lokal historie ble presentert på film da filmfotograf Oskar A. Johansens sønn, Jan Algar Selin, debuterte som kinomaskinist nesten nøyaktig 100 år etter første kinovisning i Stjørdal. Stjørdals-Blink fotballavdeling og Selin startet kvelden med hilsninger fra krigsveteran Leif Schancke, som med sine over 90 år husker mye av idrettshistorien fra Stjørdal før og under andre verdenskrig.

Oskar A. Johansen startet sin film og kinodrift -karriere i 1928 og viste kino offentlig frem til 1937. Johansen var med i motstandsbevegelsen på Halsen, og utførte kureroppdrag med foto og film som ble fraktet over til Sverige. Han deltok senere aktivt som filmfotograf i en filmsuksess året 1952, og samarbeidet blant annet med professor Olav Gjærevoll med filmoppdrag. Første visning denne kvelden på Banken Bar fra Johansens filmarkiv var av 17.mai toget året 1939 i Kjøpmannsgata. Brann i Westgaarden var festet til film, der mye av Johansen fotoarkiv forsvant i flammer. Familietur til Trondheim og bading på Sandfærhus ble avløst av Selin-Johansen sin evakuering til Vikvarvet i Selbu under deler av krigsårene der 17.mai flagget var fremme på tunet under okkupasjonen i 1940.

Johan Nygaardsvolds begravelse

Oskar A. Johansen filmet under tidligere statsminister Johan Nygaardsvold sin begravelse i Hommelvik. Kong Haakon og kronprins Olav var tilstede på opptakene under bisettelsen. Lokale helter fra Halsen dukket opp på filmlerretet, med fotografene Aasback og Eide etterfulgt av familiære klipp av familien Einar Holm. Bygging av Tangen bru var filmatisert og lokale kjenninger fra den tiden, Per Tallerås og Henrik Trøan dukket opp, også de “live”. Skøytebanen på Blinkbanen, kjøpt av klubben Stjørdals-Blink i 1917, ble offisielt åpnet av Ivar Ballangrud vinteren 1939 til stor stas for de fremmøtte. Den første DC 3 landet på Værnes med sin Norwegian- logo på sidene 1.august 1946. Her ankom visstnok prominente gjester. De falnes monument ble avduket i Hegra samme år, og på film fikk vi se avduking av Odd Wullums bauta i Solbakkene Hommelvik. 19.7.1947 var Kong Haakon på besøk i Stjørdal, og kortesjen opp Kjøpmannsgata ble filmet av Oskar A. Johansen, som også festet til film tog-ankomsten av fanger fra Falstad til Stjørdal stasjon. Gravåpningen på Falstad i mai 1945, fulgt av tannlege Kvingedal fra Stjørdal, ble avløst av rettsoppgjøret i Rinnan-saken. 19 personer fikk her sin dødsdom, og 1.februar led lederen av bandklosteret i Trondheim, Henry Oliver Rinnan samme skjebne.

Flykirkegården ble lekeplass

Da allierte styrker overtok Værnes etter okkupasjonsstyrkenes tilbaketog i starten av 1945, ble tyske fly destruert og kjørt til en flykirkegård vest av rullebanen. Her filmet Oskar A. Johansen restene etter det tyske storriket sine nå sønderknuste krigsfly stasjonert på Stjørdal. Arne Bremset betraktet resultatet den gang.  17.mai 1946 var filmatisert, før Eilif og Åse Holm promenerte ved Bjervedammen i stillhet etter harde krigsår. Axel Holms bakeri i sentrum på Stjørdal der Torgkvartalet i dag står, dans i Storvika og Thames Eggen som drosjesjåfør for et brudepar ble avløst av maler Egil Øyan. Turnstevne i “Grustaket” vitnet om gammel tids idrettshistorie, og Selin fortalte om Oskar A. Johansen sin film og fotovirksomhet i gården Kveldkvile, også kalt Havdalgården eller Holm-gården. Bjørkereina på Sandfærhus kan igjen befolkes av lokalbefolkning etter okkupasjon ved Nordback-gården og Værnes.  Eilif Holm og datteren Turid, Gunnar Berg og Jørgen Vikaune spaserte på Stjørdalssletta, før barn spilte “jeppe” med voksne. Kinogjengerne som overvar visningen i regi av Stjørdals-Blink fotball og Jan Algar Selin, fikk denne kvelden en unik reise i Stjørdals historie i krig og fred. Boken “Krig og fred bilde for bilde” er da også i salg med Jan Algar Selin som forfatter. For de som ikke fikk med seg filmen denne gang, er denne boken en god erstatning.