"Always a man who had taken his stomach seriously, he was reaping his reward in old age. Eating was not only a physical pleasure, it was also an intellectual research." Om Hercule Poirot. Små nysgjerrige gamle damer, en sær belgisk mann med en karakteristisk bart, småsteder hvor det år etter år dukker opp lik – det er påske!

Året er 1923. To unge forfattere med slunkne lommebøker og den enes bror i forlagsbransjen – påsken ble aldri det samme igjen…

Påske er for nordmenn synonymt med krim, både på tv, i radio og i bokform. Et ganske så særnorsk fenomen. Både på hytta og hjemme blir det lest om mord og mysterier. Våre naboland har ingen slike påsketradisjoner.

Historien sier at det hele startet med boka "Bergenstoget plyndret i natt" av Jonathan Jerv. Bakk dette pseudonymet sto de unge forfatterne Nordahl Grieg og Nils Lie. Med dårlig inntekt, men en god kontakt inn i forlaget Gyldendal skrev de hver sin del av denne boka. Gyldendal lanserte med et historisk reklamestunt på selveste palmesøndag, og en påsketradisjon så dagens lys.

Påskeferie er også grøssende stunder foran TV-skjermen. NRK startet sin tradisjon i 1976 med lord Peter Wimsey. I 1984 kom Dalgliesh, så fulgte Miss Marple i 1990, Poirot i 2000 og Foyle i 2003.

Når det gjelder påskekrimmen i skrevet form velger vi ikke lenger bare britiske forfattere. Vi har flere gode norske krimforfattere i Norge og i resten av verden, men når det kommer til krim på tv, ja da er det britene som regjerer.

By på noe kriminelt godt:

Engelske korsboller

Brioche med appelsinsmak

Påskescones

Engelsk formkake