Oddny Skeide er leder for gruppe 117, som er navnet til Amnesty-medlemmene som er bosatt i Stjørdal. I dag teller de rundt ti aktive medlemmer. Trolig finnes det langt flere medlemmer i kommunen som støtter opp under menneskerettighetsarbeidet til organisasjonen, men som kun er passive medlemmer.

- Det er heller ikke sikkert så mange vet om oss. Vi skal bruke 60-årsdagen på være synlig i avisa og i radio, og i tillegg kommer vi til å henge opp store, gule hjerter ulike plasser hvor det ferdes mye folk hvis vi skal skrive om våre hjertesaker, forteller Skeide.

Fotball-VM

Amnesty har i mange år vært en viktig stemme i menneskerettighetsarbeidet, og mange regjeringer har følt et ubehag ved at organisasjonen har maktet å skape opinion mot måten landet har opptrådt på i forhold til politiske fanger eller personer med opposisjonelle meninger.

Norge har også har hatt Amnestys søkelys på seg, blant annet i forhold til praksis rundt varetektsfengsling.

- Min hjertesak nå er menneskerettighetsforkjempere og aktivister i Saudi-Arabia, sier Skeide.

Fotball-VM i Qatar er også en sak som opptar mange i organisasjonen, deriblant ungdomsrepresentanten Marthe Cecilie Stamnes Johansen.

- Også kampen mot dødsstraff og konflikten mellom Israel og Palestina opptar meg, sier hun.

- Ta kontakt

Medlemmene i Amnesty Stjørdal engasjerer seg på ulike vis. Både 8. mars, 1. mai og FN-dagen er faste dager de stiller opp med appeller eller markerer seg på andre måter.

- Vi er helt nøytrale og tar ikke parti i konflikter. Vi er kun opptatt av menneskerettighetene, og vi tar heller ikke i mot statsstøtte i Norge. Hvis noen ønsker å vite mer om vårt arbeid, er det bare å ta kontakt eller besøke Amnestys hjemmeside, sier Skeide.