I to dager har vi fulgt rettssaken mot de to tiltalte som i oktober i fjor skal ha utøvet vold mot en mindreårig i sentrum av Stjørdal. Onsdag morgen fikk de tiltalte forklart sin versjon av saken og torsdag var det fornærmedes tur.

Flere vitner har fortalt hvordan de opplevde situasjonen den aktuelle dagen og enkelte har gitt sitt inntrykk av en ungdomsgjeng som over lengre tid har skapt både frykt og uro i lokalsamfunnet.

Torsdag stilte blant andre et vitne som ifølge seg selv har stått i frontlinjen av å erfare hendelsene ved kulturhuset som har utspilt seg siden sommeren 2021. Under rettssaken forklarte vedkommende om hendelser som hærverk på toalett, voldshendelser i parkeringskjeller, dytting, stygg språkbruk mellom ungdom og mot besøkende ved kulturhuset.

Vitnet forklarte også om en situasjon som har hatt stor belastning for enkelte ansatte ved kulturhuset, der flere blant annet skal ha sykemeldt seg på grunn av belastningen med ungdomsgjengen. Det ble videre forklart at tiltak som å sette inn to ulike vekterselskap og kun holde ett inngangsparti åpent bare fungerte delvis.

På spørsmål om politiets rolle i dette forklarte vitnet at hun erfarte å kunne kontakte dem i starten av sommeren og at de da var behjelpelige. Senere skal de ha sluttet å møte opp.

– De var bare innom og lot ungdommene være der. Der var hendelser der jeg ringte politiet flere ganger uten at de kom. Dette var hendelser som vi så på som så alvorlige at vi trengte bistand, forklarte vitnet under rettssaken.

Få vitner 

Det har vært få vitner i straffesaken, særlig fra påtalemyndighetens side. Under onsdagens rettssak hadde også et av vitnene lagt på sprang og måtte torsdag hentes inn av politipatruljer.

Aktor Ole Andreas Aftret forklarte innledningsvis i rettssaken at det ikke er en enkel sak, dette ble også påpekt under prosedyren torsdag formiddag.

Etter at hovedforhandlingene var ferdige like rundt klokken 16.00 torsdag kunne arbeidet starte. På grunn av sakens omstendigheter og de tiltales roller i saken mente aktor at de to tiltalte skal vurderes hver for seg. De foregående hendelsene mente Aftret ikke burde ligge til grunn for vurdering av saken.

– Retten skal ikke vurdere om fornærmede er en snill eller slem gutt. De handlingene han gjør må ha eventuelt svare for i de sakene som reises mot han, forklarte han.

Videre ble det pekt på en del av dokumentasjonen i saken som besto av bilder og videoer fra hendelser som har skjedd i forkant og relevansen rundt dette. Dette mente aktor var et forsøk på å tegne et bilde av en fornærmet som fortjente det som kom.

– Retten må fastsette om det har skjedd noe straffbart i denne saken, presiserte han.

Slag eller ikke 

Gjennom hele rettssaken har det vært argumentert frem og tilbake om fornærmede har blitt slått eller ikke. Påtalemyndigheten mener at det ut fra fornærmedes forklaring i retten, og den aktuelle kvelden, samt vitneavhør og dokumentasjon er grunn til å tro på ham. Det ble også lagt til grunn at volden skal ha blitt utført med knyttet neve.

Et annet argument var spark mot bakpart, samt spørsmål om bevegelsesfrihet i den gitte situasjonen. Her mente aktor at begge de tiltalte burde dømmes ut fra en fullbyrdet overtredelse.

– Det er vanskelig å være skråsikker i denne saken, og det er flere momenter som svikter litt, forklarte aktor videre, før han presiserte at retten må måle straff ut fra at to voksne menn skal ha utøvet vold mot en 15 år gammel gutt for at han skulle si unnskyld.

Aktor Ole Andreas Aftret. Foto: Guro Storli Aune

Forsvaret på deres side mener imidlertid, på grunnlag av vitnebeskrivelser, at det ikke skal ha skjedd verken spark eller slag, og at dette bekreftes av vitner. De mener også ut fra deres klienter at det ikke skal ha skjedd noe straffbart av den grad som blir nevnt.

– Min klient mener han ikke har gjort noe galt, og at det han har gjort har vært preventivt, forklarte forsvarer Tove Jenssen Røddesnes.

Anser saken som ferdig 

Forsvaret peker særlig på at det etter hendelsen skal ha blitt stille i den grad at det ikke har skjedd flere hendelser, til tross for at måten det ble håndtert på ikke nødvendigvis var rett eller noe som gagner samfunnet. Her stilles det nok en gang et kritisk blikk på politiets arbeid og hvorvidt det er blitt gjort nok fra deres side eller om situasjonen tvang seg frem.

– Det er vanskelig som forsvarer å si det, men det ble jo stille. Min klient gikk aldri inn for å krenke, men kjenner seg igjen, på grunn av sin egen bakgrunn, i fornærmede. Dere som dommere skal sende et signal om at man ikke skal ta saken i egne hender, samtidig som det er mye som tyder på at politiet ikke har gjort nok i denne saken, argumentere Røddesnes.

Rettssaken gikk i Inntrøndelag tingrett på Steinkjer fra onsdag til torsdag. Foto: Guro Storli Aune

Videre peker forsvaret på at en eventuell straff bør være i det nedre sjiktet.

– Min mening er at fornærmede og vitner under 18 år er ferdige med denne saken, forklarte Røddesnes.

Avgjøres onsdag 

Aktor har fremmet påstand om at de tiltalte skal idømmes henholdsvis 15 og 30 dagers ubetinget fengsel etter straffelovens paragraf 271.

Forsvaret ønsker frifinnelse eller at straffen settes til laveste nivå for en av de tiltalte mennene. Samtidig peker forsvarer Monica Behn Jacobsen på at hvis første tiltalte blir frikjent fra medvirkning, bør dette også medføre at siktelsen mot hennes klient frafalles.

Jacobsen presiserer at det eksisterer svært lite rettspraksis på området til sammenligning, da saker som disse sjeldent havner i retten. Hun la frem påstand om frifinnelse eller bot på 10.000 kroner eller 21 dagers betinget fengsel.

Forventet domsavgjørelse er satt til onsdag 9. mars.