Siste innlegg

  • Vi følger det løpende nyhetsdøgnet i Værnesregionen.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Kraftig økning i tallet på konkurser

SSB påpeker at tallet på konkurser fortsatt er lavere enn før pandemien. By: Stian Lysberg Solum / NTB

Det ble registrert langt flere konkursåpninger i 2023 enn året før, ifølge SSB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det totalt ble åpnet 4.517 konkurser i 2023. Det er 804 flere konkurser, noe som utgjør en økning på hele 22 prosent fra 2022.

– Det er en kraftig økning, men fra et lavt nivå. Tallet på konkurser er fortsatt lavere enn i tiden før pandemien, sier seksjonssjef Erik Fjærli.

Nordland og Trøndelag hadde den største prosentvise økningen, med henholdsvis 44 og 43 prosent flere konkurser. Viken fylke hadde den største økningen i absolutte tall med 218 flere konkurser.

Ingen fylker hadde nedgang i tallet på konkurser.

Markus Hansen

Bekymret for lavt lagernivå av tømmer og trevirke

Ved årsslutt 2023 er tømmerlagrene 28 prosent lavere enn året før og er hele 25 prosent under snittet for de fem siste årene hos sagbrukene.

Dette melder Treindustrien i en pressemelding.

Ferdigvarelagrene for konstruksjonsvirke og hvit trelast er også 20 prosent lavere enn ved årsskiftet i fjor. For impregnert trevirke er lagernivåene svimlende 38 prosent lavere, ifølge statistikken fra Treindustrien.

I 2023 ble det til sammen eksportert 3,8 millioner kubikk med tømmer viser statistikk fra SSB.

Administrerende direktør i Treindustrien, Heidi Finstad, forteller at høy eksport og værforholdene har gjort tømmertilgangen krevende.

– Jeg er bekymret for situasjonen med så lave lager som nå, både for tømmer og ferdigvarer på en tid av året hvor man normalt skal ha et visst nivå på lagrene for å møte sesongen. Det er mange faktorer som spiller inn på en gang, og dette gjør det hele mer utfordrende enn vi er vant til, sier Finstad.

Guro Aune

63 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

Det ble registrert 63 nye asylsøkere fra Ukraina tirsdag. Til sammen har UDI mottatt 392 asylsøknader fra ukrainere den siste uken.

Det melder NTB.

Søndag og mandag ble det registrert henholdsvis tolv og åtte nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

Siden begynnelsen av 2022 har 44.905 ukrainere søkt asyl i Norge. Blant dem er 20.543 kvinner, 10.349 menn og 14.013 barn.

Guro Aune

Politiet avslutter den midlertidige bevæpningen

Politiet avslutter tirsdag ettermiddag den midlertidige nasjonale bevæpningen som ble innført etter den alvorlige hendelsen i Steinkjer søndag.

Det melder NTB.

Den midlertidige bevæpningen ble innført som et tiltak for å øke politiets beredskap i forbindelse med en svært alvorlig hendelse og en uavklart situasjon.

– Den pågående etterforskningen har gitt oss informasjon og bedre oversikt, og det er besluttet å avslutte den midlertidige bevæpningen. Ordre om bevæpning kan gis når det er nødvendig for å håndtere en alvorlig trusselsituasjon, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet i en pressemelding.

Guro Aune

NTB: Problemer for Helsenorge

Tirsdag formiddag er det problemer med tjenestene på pasienttjenesten Helsenorge.

– Vi jobber med å løse problemet, skriver Helsenorge på sine nettsider.

Helsenorge leverer informasjon om og tilgang til helsetjenester for innbyggere i Norge. Det er Norsk helsenett som har ansvar for driften av nettstedet.

Guro Aune

SAS-aksjen faller kraftig

Aksjekursen i flyselskapet SAS åpnet med et brått fall ned med over 12 prosent da børsene i Stockholm og København åpnet tirsdag.

Det dramatiske fallet kommer etter meldinger fra selskapet i påsken om at det har søkt om konkursbeskyttelse i USA og har begynt arbeidet med å reise ny kapital.

SAS vil hente inn i 9,5 milliarder svenske kroner, tilsvarende det samme i norske kroner, i en kapitalutvidelse. Aksjonærene i selskapet risikerer med det at verdiene de sitter på blir kraftig utvannet eller nesten helt verdiløse. Det er også kommet opplysninger om at selskapet kan bli tatt av børsen.

SAS tapte 3,6 milliarder kroner i perioden fra november i fjor til februar i år. I februar alene tapte de 900 millioner svenske kroner. Nyheten om kapitalutvidelse er et varslet steg i selskapet redningsaksjon, kalt SAS Forward.

Guro Aune

Handlet varer for 2 milliarder kroner

Nordmenn handlet svenske varer for rundt 2 milliarder kroner i første kvartal av 2023.

Det skriver NTB.

Prisveksten hos söta bror påvirker nordmenns handlevaner, er konklusjonen til DNB etter å ha sett på grensehandelen basert på nordmenns kortdata. I de tre første månedene av 2023 dro nordmenn på 1,13 millioner dagsturer til Sverige.

Antall dagsturer ligger 18 prosent under samme periode i 2019 og på det laveste nivået siden første kvartal i 2022.

Totalbeløpet lå 9 prosent under tallene for samme kvartal i 2019, og er ikke justert for prisvekst.

– Mange har i større grad fått øynene opp for nye utsalgssteder i nærheten av der de bor. Sånn sett er det positivt at rekylen i grensehandelen fortsetter å være moderat, sier Leder for alle små og mellomstore bedrifter i DNB, Rasmus Figenschou.

Guro Aune

Stavsjøfjelltunnelen er stengt

Vegtrafikksentralen Midt meldte på Twitter kl. 13.21 at Stavsjøfjelltunnelen på E6 er stengt i sørgående retning.

Årsaken skal være at et kjøretøy har stanset i tunnelen.

NRK Trafikk melder like etter at det er skiltet omkjøring på stedet.

Guro Aune

Arrangement for hele familien

Jon Eivind Schefte og Ole Myrbekk sitter i styret i gruppa.

Skrevet av: Marianne Flekstad Johnsen

Det blir konkurranser for barna med premiering. samt gratis kaffe og saft. MV tenner opp i flere griller, så ta med grillmat, står det skrevet på Monsberga friområde sin Facebook- gruppe.

Opplegget starter klokken 13.00.

Det er altså arbeidsgruppa, samt styret i facebookgruppa med samme navn, «Monsbergas venner», som har tatt infinitiv til denne dagen. Styret for gruppa" Monsbergas venner" er opptatte av å vedlikeholde og å sikre Monsberga  friområde. Ole Myrbekk, Jon Eivind Schefte og Arne Thingstad takker alle medlemmer av gruppa og håper flere blir aktive medlemmer.

Erik Hoås

Strømprisen i Midt-Norge holder seg høy

(NTB)

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,21 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 1,92 kroner.

Onsdagens snittpris per kWh er 1,8 øre lavere enn tirsdag og 91,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pools nettsider.

Maksprisen onsdag på 1,92 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 40,01 øre høyere enn tirsdag og 1,53 kroner høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,16 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 2,53 kroner.

Minsteprisen blir på 67,4 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

Erik Hoås

E6-tunnel stengt

Stavsjøfjelltunnelen på E6 i Malvik er stengt på grunn av et stanset kjøretøy.

Det skriver Vegtrafikksentralen på Twitter klokka 10.14 tirsdag.

Erik Hoås

Sjekket promillen ved alpinsenter

Foto: Politiet i Værnesregionen

Politiet i Værnesregionen har avholdt en promillekontroll ved Meråker alpinsenter mandag formiddag.

- Alle fikk bestått. Vi vil ha fokus på alle våre hyttekommuner i påsken, skriver Politiet i Værnesregionen på sin Facebook-side.

Guro Aune

Sjelden visitt av sjelden skapning

(Bildet vårt er et illustrasjonsfoto og er tatt i en annen forbindelse. Foto: Shutterstock/NTB

De siste ukene har ansatte på Værnes lagt merke til et spesielt dyr som har vandret rundt på flyplassområdet, nemlig en ung fjellrev.

Det skriver adressa.no onsdag.

Den utrydningstruede fjellreven er et sjeldent syn. Ifølge viltansvarlig på flyplassen er den forrige sikre observasjonen av fjellrev på Værnes-området fra helt tilbake i 1979.

Erik Hoås

Derfor vil du se drone i sentrum i dag

Illustrasjonsfoto Foto: Erik Hoås

Torsdag vil NRK Luftfoto foreta en såkalt UAS-operasjon med drone ved Kimen kulturhus i Stjørdal sentrum.

De skal ta opptak av Stjørdal kirke til gudstjenestene som skal sendes i påsken.

Forventet operasjonstid er mellom klokka 14.30 og 16.00.

Erik Hoås

Slik blir strømprisen torsdag

(NTB)

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,6 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 63,8 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 5,1 øre lavere enn onsdag og 33,09 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pools nettsider.

Dersom snittprisen i Midt-Norge for hele mars endte på 46,6 øre, ville det ikke blitt utbetalt strømstøtte, siden støtten kun gjelder for prisen over 70 øre per kWh.

Maksprisen torsdag på 63,8 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 24,7 øre lavere enn onsdag og 49,6 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,16 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 92,4 øre.

Minsteprisen blir på 39,3 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Erik Hoås

Forlenger samarbeidsavtale

Stig Eidem (t.v.) i markedsavdelingen i Stjørdals-Blink og Bjørn Ove Slind i Gjensidige Stjørdal. Foto: Stjørdals-Blink Fotball

Gjensidige Stjørdal forlenger samarbeidsavtalen med Stjørdals-Blink Fotball.

- Et allerede mangeårig partnerskap videreføres, i første omgang for tre nye år, skriver klubben på Twitter onsdag formiddag.

Erik Hoås

Feilmerking av Diplom-Is

(NTB)

Ett parti Diplom-Is Royal Skogsbær er feilmerket. Produktet inneholder karragenan og cellulosegummi (cmc), men dette kommer ikke fram på emballasjen.

Diplom-Is er i gang med å fase ut de to tilsetningsstoffene og har rett og slett tatt i bruk feil emballasje på ett parti med iskrem.

Feilmerkingen gjelder Royal Skogsbær 0,9 liter med best-før-dato 30.01.2025.

Selve iskremen er den samme som Diplom-Is har hatt på markedet i en årrekke, men den er fylt i emballasje som var ment for Royal Skogsbær med ny oppskrift uten karragenan og cmc.

Diplom-Is understreker at isen er helt trygg å spise. Karragenan og cmc er vanlige tilsetningsstoffer som brukes i flere ulike matvarer.

Iskremprodusenten fjerner tilsetningsstoffene etter ønske fra kundene.

Erik Hoås

Slik blir strømprisen tirsdag

(NTB)

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 60,6 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 88,2 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 6,1 øre høyere enn mandag og 43,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pools nettsider.

Dersom snittprisen i Midt-Norge for hele mars endte på 60,6 øre, ville det ikke blitt utbetalt strømstøtte, siden støtten kun gjelder for prisen over 70 øre per kWh.

Maksprisen tirsdag på 88,2 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 27,2 øre høyere enn mandag og 66,3 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,16 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 1,22 kroner.

Minsteprisen blir på 43,8 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.

Erik Hoås

Slik stenges E6 denne uka

Foto: Nye Veier

Arbeidet med ny E6 mellom Værnes og Ranheim fortsetter, og her ser du oversikten over når tunnelene stenges denne uka:

Helltunnelen:

Stenges tirsdag og torsdag mellom klokka 12.00 og 13.00.

Mandag, onsdag, fredag, lørdag og søndag er det ingen stengninger.

Væretunnelen:

Stenges tirsdag og torsdag mellom klokka 10.30 og 11.30.

Mandag, onsdag, fredag, lørdag og søndag er det ingen stengninger.

Omkjøring er skiltet via fylkesvei 950.

Erik Hoås

Forfatter skal snakke om lærebøker og digitale læremidler i Stjørdal

Forfatter Gaute Brochmann sin bok «De digitale prøvekaninene» har fått mye oppmerksomhet. Mandag kommer han til Stjørdal bibliotek Foto: Åsmund Holien Mo.

Stjørdal SV inviterer mandag 20.mars klokka 18.00 til åpent møte i Stjørdal bibliotek der det aktuelle temaet lærebøker og digitale læremidler står på programmet.

- Innføringen av iPad til alle elever i Stjørdal har i praksis ført til at det ikke er kjøpt inn nye lærebøker. Det er en situasjon vi mener er uholdbar, sier Morten Harper i Stjørdal SV.

Forfatter Gaute Brochmann, som står bak boka «De digitale prøvekaninene», kommer for å holde foredrag.

- Vi håper alle foreldre (og besteforeldre) med skoleelever, lærere med flere som jobber i skolen og alle som er opptatt av undervisning og lesning kjenner sin besøkelsestid, sier Harper.

Også sektorleder grunnskole i Stjørdal kommune, Ann Kristin Geving, og leder av Stjørdal kommunale foreldreutvalg (SKFU), Nils-Erik Volden, skal holde innlegg på møtet.

Arrangementet er åpent for alle og gratis.