Mor Mette Kristin Alstad Østvik kommer fra Skatval, og var i sin ungdom spesielt kjent som en dyktig høydehopper. Senere ble hun, i likhet med bror Gunnar Alstad, mer interessert i å spille volleyball.

- Vi er vokst opp med volleyball i Tromsø da både mamma og pappa har vært aktive spillere. Pappa spilte blant annet for Åsheim i Trondheim, sier brødrene som, skryter av det gode treningsmiljøet i Tromsø.

Godt treningsarbeid

- Det blir minst fem volleyballøkter i uka. Det er alt fra små og enkle til mer komplekse øvelser. Vanligvis er vi 14-16 spillere på trening. I slutten av uka blir det lagt stor vekt på kamptrening seks mot seks.

Her får vi øvd oss på alle tekniske finesser med terping og gjentakelser for at de rette bevegelsene skal sitte i kamp. Da er det høyt tempo og ingen tid til å tenke. De rette bevegelsene må være innøvde og sitte, sier Kristoffer, som jobber som assistent på en barneskole.

- Det går fint å kombinere med volleyball. Samtidig gir det anledning til å lære barna litt volleyball. Noen av ungene vil gjerne prøve. Tidligere var jeg også ivrig til å hoppe på ski og konkurrerte i yngre dager med Johan Forfang.

Hopping eller volleyball

Jeg valgte volleyball mens Johan valgte skihopping, forteller Kristoffer Alstad Østvik, som av presseomtaler er omtalt som BK Tromsøs beste spiller i siste sesong.

Fredrik Alstad Østvik studerte sesongen 2015/16 for Levanger og spilte da for Stod, som nå er nyopprykket til eliteserien i volleyball: - Dermed får vi dobbeltkamp i Trøndelag til vinteren med kamp både mot NTNUI og Stod, forteller Fredrik som siste sesong var tilbake på BK Tromsø.

- Og alle reiser til bortekamper foregår med fly?

- Det stemmer, sier Petter, som siste vinter fullførte videregående skole på Stavanger-kanten. Dermed ble det flyreiser til alle hjemmekamper og de fleste bortekampene sist vinter. Han vet ennå ikke helt hvordan det blir den kommende vinteren.

Egentrening

- Når starter sesongen?

- Det er sesongstart første uka i oktober. Nå har vi som oppgave å sørge for nødvendig egentrening slik at kroppen er forberedt til en ny sesong. Oppkjøringen starter tidlig i august, med masse mengde, fysisk og teknisk trening. Da kan det være to daglige treninger; en time om morgenen og to timer om ettermiddagen, sier Fredrik.

- BK Tromsø har klart å skape en veldig god treningskultur. Du må holde fokus og gi alt på trening. Du må gjøre samme øvelse 4000 ganger for at den skal sitte, sier Kristoffer.

4000 tilskuere

- Hvorfor er volleyball så populært?

- Det er en fascinerende publikumsidrett. Men jeg vil si at den er bedre live med en egen energi i hallen som du ikke får på TV. Vi snakker hele tida og lager mye lyd. Derfor gir det en helt annen følelse å se kamper live enn på TV, sier Fredrik Alstad Østvik, som har hørt mye om den berømte kampen i europa-cupen mot greske Panathinaikos i november 1982 med over 4000 tilskuere på tribunen; blant dem Stjørdals-Nytts medarbeider.

Da var vår nåværende trener Edgar Broks linjedommer. BK Tromsø spilte flere europacup-kamper på 80-tallet med oppgjøret mot nederlandske Brother Martinus i 1985 som den siste før møtet forrige høst mot danske Gentofte i 2. runde i E-cupen i Tromsøhallen.

- Danskene vant den gang. Vi vet allerede at vi får den samme danske motstand også i år. Da skal vi jobbe for å være endre bedre forberedt, sier Petter Alstad Østvik, som godt kunne ha tenkt seg flere tilskuere på hjemmekampene.

Gode blokker

- Det blir noen få hundre tilskuere. Da var det noe helt annet å spille NM-finale foran flere tusen tilskuere. Vi hadde brukbart oppmøte siste gang vi spilte mot Gentofte og håper på enda flere denne gang, sier han og vet at gode blokker er avgjørende for suksess.

- Mange faktorer spiller inn i blokkering. Du må lese armen og se på ballen: Er det et kort eller langt legg som kommer tett eller langt fra nettet. Skal vi blokke en sone? Vi prøver alltid å være i blokk for å stanse en ball fra motstanderen. Men det kan være vanskelig å samkjøre to og to i blokk.

Serve er det første angrep. Du må serve hardt og presist for å gi motstanderen problemer med å returnere en god ball. Da har du sjansen til en blokk eller til å få til et godt mottak.

Landslaget

Både Petter og Kristoffer Alstad Østvik var, som to av tre spillere fra BK Tromsø, tatt ut på det norske landslaget som etter fem dager med trening i Sotra Arena på Straume brukte 17. mai til å reise til Montpellier sør i Frankrike.

Der var det oppkjøring mot Frankrikes nest beste menn før VM-kvalifisering i Zagreb. Kristoffer har lenge spilt på landslaget og nå fikk han også med bror Petter, som har hadde stor framgang sist vinter. Men motstanderne, med Serbia i spissen, ble for tøffe denne gang.

Vant NM-finalen

BK Tromsø spilte seg til NM-finalen i volleyball etter tunge kamper mot NTNUI og Randaberg. Finalemotstander var TIF Viking fra Bergen som hadde slått BK Tromsø i serien på hjemmebane. Da var BK Tromsø nær å ta setpoeng.

Finalen ble spilt i Ekeberghallen som var ny NM-arena med mange tilskuere. Lørdag 14. januar ble det spilte både kvinne- og herrefinale som ble fulgt av Kronprins Haakon Magnus og Kronprinsesse Mette Marit. Statsminister Erna Solberg stilte fra regjeringen. I dette gode selskapet var også hele familien Alstad fra Skatval.

BK Tromsø vant 1. sett greit. Både 2. og 3. sett var svært jevne med en seier til hvert av lagene. Dermed ledet BK Tromsø 2-1 før 4. sett. Det ble avgjort med klar margin for BK Tromsø, som dermed kunne feire seier etter at settsifrene til slutt ble 25-19, 26-24, 23-25 og 25-19.

BK Tromsø vant 3-1 etter at Kristoffer Alstad Østvik hadde sikret 20 poeng for NM-vinneren. Oslo Volley vant 3-0 over Randaberg i damefinalen.

Statsminister Erna Solberg syntes nok det var litt leit at Bergenslaget ikke vant: - Men i akkurat denne kampen var BK Tromsø akkurat hakket hvassere, uttalte statsministeren etter at hun hadde delt ut nok en kongepokal til BK Tromsø som vant sin 10. kongepokal.

Seieren i cup-finalen gir rett til å spille europa-cup som er rent cup fra første runde; vinn eller forsvinn. - Vi skal på nytt møte danske Gentofte, som slo oss for to år siden. Men alt kan skje i en volleyballkamp som kan skape de mest fantastiske snuoperasjoner, sier Fredrik som minner om at ingen ting er avgjort før aller siste ball.

- Det er veldig mentalt å drive med volleyball. Serve er det første angrep. Du må serve hardt og presist for å gi motstanderen problemer med å returnere en god ball, sier han.

- Da får du en enda bedre sjanse til en blokk eller til å få til et godt mottak som er starten på neste angrep. Jo flere ganger ballen går fram og tilbake over nettet, jo mer spennende er det med store krav til konsentrasjon og reaksjonsevne, sier Kristoffer.

- Så langt har ingen norske lag takket ja til å spille i Champions League, der det er tøffe krav til underlag. Men nå har Tromsø er dekke som kan bli godkjent. Derfor gjelder det å kvalifisere seg.

- Vi skal gjøre alt for å bidra, sier Petter, Kristoffer og Fredrik Alstad Østvik.