- Pappa gikk helt tilfeldig opp mot porten, og fant katten liggende i veikanten. Vi tenkte først at hun var påkjørt, men det var ikke tilfelle, forteller Eline Hammer.

Det var lørdag Eline la ut et innlegg på Facebook der hun forteller at etter at katten Vilma ikke kom hjem i løpet av dagen, noe hun vanligvis gjør, gikk hennes far ut for å lete etter henne. Etter hvert fant han Vilma død i en grøft.

- Det kan ikke være snakk om et uhell, det går ikke an. Vilma var skutt bak øret i hodet, og det virker som vedkommende visste hva de gjorde. Det var en ren henrettelse, fortsetter Hammer.

Anmeldt

Hammer og familien bor på Skatval, like ved grensen mellom Svemarka og Langstein. Selv om det er jaktsesong, har det aldri vært noe jaktaktivitet i det aktuelle området.

- Det har aldri vært noen som har jaktet her oppe. I tillegg er området der Vilma ble funnet privat, opplyser Hammer.

Forholdet er selvfølgelig anmeldt til politiet, som mente våpenet kunne være en salongrifle.

- Vi ringte til politiet med det samme, og en patrulje kom lørdags kveld. De gikk opp til stedet, tok bilder og gjorde noen undersøkelser, sier hun.

Frykter gjentagelse

Vilma var en frisk og fin katt, som familien betraktet som et familiemedlem. Foto: Privat

Hammer forteller at det var lett å se på Vilma at hun var en huskatt, og beskriver henne som frisk og fin. Det finnes derfor ingen logisk årsak til at Vilma skulle bli drept.

- Det er helt ok å ikke være begeistret for katter, men det finnes ikke en eneste god grunn til å skyte dem. Hvis katten oppholder seg på noens tomt og det ikke er ønsket, er det ikke verre enn å jage den bort, sier Hammer.

Nå frykter hun at flere katter kan lide samme skjebne.

- Det er fullt mulig at dette kan skje med andre. Vi har en katt til, og vi tør nesten ikke å slippe katten ut, i frykt for at det skal skje igjen, sier hun.

Sette søkelys på saken

Nå ønsker Hammer å sette søkelys på saken, og det hun beskriver som et omfattende problem i Norge, nemlig et økende hat mot katter.

- Jeg har kommet over flere saker som omhandler mishandling av katter, og observerer et generelt kattehat i befolkningen. Det virker som det sitter langt inne å få endret på det, sukker hun.

I sitt facebookinnlegg tar hun nettopp opp denne problematikken, og peker på hvor annerledes folk hadde sett på det hvis en hund hadde lidd samme skjebne.

«Hvorfor er det en slags hobby å skyte kattene til folk. Hadde man gjort det i like stor grad mot en hund? Hvorfor er kattene så mye mindre verdt? Dette er et problem som snakkes lite om, men som må tas tak i. Kattene til folk er ikke målskiven din» skriver Hammer.

Hun poengterer videre at det er forkastelig å utføre en slik handling mot et uskyldig dyr, spesielt med tanke på at det samme dyret kan være et fullverdig familiemedlem for noen andre.

- Det skal ikke være greit å skyte noens kjæledyr, men hadde det dreid seg om en hund, hadde innlegget fått mye mer oppmerksomhet og saken hadde blitt tatt mye mer på alvor, understreker hun og fortsetter.

- Det irriterer meg at det kan gjøres, og at terskelen for å bli straffet er såpass høy i Norge. Dyrevernet burde vært mye bedre.