- SV vil at kommunen hvert år skal utarbeide et klimabudsjett sammen med det vanlige budsjettet. På samme måte som vi må vite hvor mye penger kommunen har, må vi også vite hvor mye klimagassutslipp kommunen skal kutte. Det handler om politisk vilje, mener Morten Harper.

Han er glad for at det er klimastreik ved mange skoler kommende fredag. Dette er en nasjonal «klimabrøl»-markering, som han kaller det, mens han selv er minst like opptatt av de lokale miljøgevinstene.

Fem konkrete tiltak

Harper konkretiserer fem tiltak som vil bidra til å kutte de lokale klimautslippene, og som han varsler at SV vil jobbe hardt for å få gjennomført i Stjørdal.

- Vi ønsker at det skal installeres solceller på rådhustaket. Da vil rådhuset bli en bra start på en klimasatsing der målet er å utnytte solenergien på flest mulig skoler, barnehager, kulturhus og andre kommunale bygg, sier Harper.

Apropos kommunale bygg er han opptatt av at de nye byggene skal være plusshus, - altså at de leverer mer energi enn de forbruker, og ikke minst at standarden i eksisterende bygg oppgraderes slik at de får lavt energiforbruk.

- I tillegg ønsker vi å skifte ut kommunens kjøretøy til el-biler, og arbeide for utslippsfri kollektivtransport og utslippsfrie drosjer, sier Harper, som til sist peker på at de skal jobbe for å verne lokale natur- og friluftsområder mot nedbygging.

Kollektivfokus

- I tillegg kommer selvsagt satsing på bedre lokalbuss og fortgang i utbygging av sykkelveier i kommunen, samt en rask og god opprusting av Stjørdal stasjon, med en undergang som gjør pendling med tog enklere. Kommunen må kreve elektrifisering og økt kapasitet på Trønderbanen nå, varsler en kampklar SV-topp.