Gamle Stjørdal sentrum utfordres både fra gårdeiere og politikere i tospann. Den konklusjonen må man kunne trekke etter at politikerne i siste kommunestyre foreslår å tillate både 6-10 og 15 etasjers bygg i sentrum. Mange av kommunens innbyggere lurer på hva en kommende byutvikling vil gi av resultater. Vidar Nilsen slår gjerne av en byprat utenfor kafeen Smia, der datteren Line serverer drikke og spisende i nostalgiske lokaler fra Oscar Berg-perioden.

- Vi vil nok få se store forandringer i årene som kommer når det gjelder bygninger sentrum. Slik det er nå, ser vi gamle bygninger inne blant mer moderne arkitektur. Gamle Stjørdal sentrum med gågata og Kjøpmannsgata er, og har for så vidt lenge vært i endring, fastslår Vidar Nilsen og tenker tilbake på sin bestefar Einar Leirtrø, som var en svoren tilhenger av Cooperative Domus og Samvirkelaget på sine handleturer. Det i en tid da standhaftighet og patriotisme overskygget dages allestedshandel.

- Bestefar Einar skulle alltid handle på Samvirkelaget, og jeg husker han på gammeldagene kom syklende heim til Prestmoen og uttalte litt utilpass; - «De e da så my ukjent folk å sjå på hæsja no, vi kjent da all ansikt før»! Byen vokser. 21 500 innbyggere passeres, og bykjernen fortettes for hvert år.

Vidar tar en ny slurk av kaffen fra Smia. Mannen har lagt bak seg en lang yrkeskarriere på flere områder. Har arbeidet med psykiatriske pasienter på Ringvoll, Østmarka og Rotvoll, fikk smaken på utelivsbransjen og startet opp Bamses Pub 16.mai året 1991. Er ute av denne puben, men har en eierpost i BS Pub & Kultur. Før det var han vakt og arbeidet på et utall andre utesteder i Verdal og Stjørdal. Har alltid hatt sansen for kulturhistorie, leser lokalhistoriske bøker, og ville en tid bli maler og kunstner. I arbeid hos Innherred Renovasjon startet han bruktutsalg på Sutterøy, i dag Bruktbo. Var flere år på «rampa» ved gjenbrukstorget og styrte myndig folk med avfallshengere gjennom vintre og somrer sammen med Egil Rømo.

- Jeg sliter litt med helsa for tida, er ikke helt i toppform, sier Vidar og tar en ny trekk fra sigaretten langs Berg-bygget i gågata der Oscar Berg sin manufakturforretning en gang var i tet-sjiktet i Midt-Norge. Så peiler han seg inn på sentrumsutvikling igjen.

- Fikk med meg at politikerne vedtok forslag om høyere hus i sentrum. Jeg tror dette også kan ha positive trekk med en mer konsentrert befolkning som igjen gir reduserte avstander til butikker og tjenester. Vi ser at voksne – eldre mennesker gjerne skal eie leilighet sentralt. Får vi flere høyhus og økt tilgang av disse vil prisene flate ut. Flere kan da kjøpe seg en bolig i sentrum, tror Vidar som er far til Kjell Einar, Morten og Line.

Utelivsbransjen er et område som Vidar kjenner godt. Han sier Bamses Pub trolig aldri vil slippe helt taket i hjerterota. Med utgangspunkt I dette miljøet har han gjennom årene skaffet seg et bredt nettverk av kjente. Vidar mener det var mye mere uteliv i Stjørdal på 1990-tallet.

- Ja, det er mulig men dette avhenger av hvor godt kulturhuset blir drevet og om det trekker folk slik at det drypper på utelivsbransjen. Spisestedene tror jeg sikkert vil oppleve en ny vår. Vi har vel sånn passende med spisesteder i sentrum i dag, men flere kan komme til, sier Vidar som vokste opp i barneårene på Prestmoen. Reiste i 6.klasse til Smestad på Bygdøy men kom til Stjørdal og den nye Halsen Ungdomsskole i ungdommen.

- Stjørdal er jo en trivelig by, ikke for stor ikke for liten. Med den nye utviklingen med nye hus i høyden tror jeg vi skal være forsiktige også, slik at identiteten til Stjørdal ivaretas. Vi trenger ikke bli lik alle andre storbyer og må ha gode planer for fremtidig utvikling. Mere folk i sentrum tror jeg blir bra og en styrke for næring og handel. Er spent på hva utfallet av glasstak i gågata ender opp med, avslutter Vidar Nilsen og ser etter at datter Line har nok bruktgjenstander i butikken Smia.