Fredag 24. var det mye vind og vanskelige forhold i skogen. Det ble ingen premieringer denne dagen. Dagen etter viste værgudene seg fra en mye bedre side med sol og nydelig høstvær. Selv om det var flere av hundene som kom i kontakt med fugl, var det bare irsk setter Fresbakkens Baluba med eier og fører Tonje Rønning som ble premiert denne dagen med en 2. AK. Søndag 26. var det mange spente prøvedeltakere som stilte på oppropet i den høstlige morgensolen på prøvens siste dag. Også denne dagen var det flere fine fuglearbeid, og prøven ble avsluttet med en 1. AK til breton Mix med eier og fører Lars Hasselvold samt 2. AK til irsk setter Heggelifjellets Lucky Lady med eier Jonny og Heidi Larssen, og fører Heidi Larssen.

For å få en førstepremie i åpen klasse (1. AK) kreves det ifølge reglementet til Norsk kennelklubb at: «…hunden selvstendig har funnet fugl, tatt stand, brakt fugl for skudd og at det i denne situasjonen er skutt over den etter at fugl har tatt til vingene. For å kunne tildele 1. premie i kvalitetsklasse, skal hunden ha vært grundig avprøvd, minst i 60 minutter. 1. premie tildeles bare hund som viser fremragende prestasjoner. Tildeling av 1.premie AK krever at hunden kan apportere.» En 2. AK tildeles til: «..hund som dommerne anser som en meget god jakthund, men hvor mindre feil eller mangler gjør at den ikke kan få 1. premie.»

Leder for Hundeutvalget i Malvik jeger- og fiskerforening, Tove Sandmark, er svært fornøyd med årets gjennomføring av skogsfuglprøven.  «Alle som deltok på skogsfuglprøven, har gitt oss positive tilbakemeldinger! Mange av hundene fant fugl, vi fikk flere gode premieringer, ja, til og med været var på vår side i helga» sier hun. Skogsfuglprøven i Malvik vil bli arrangert igjen oktober 2015.

Historikk:

Skogsfuglprøven i Malvik er et arrangement med lang tradisjon i Malvik jeger- og fiskerforening. Allerede så tidlig som i 1988 ble skogsfuglprøven i Malvik startet opp av Norsk irsk setterklubb (NISK). NISK inngikk et samarbeid med Malvik jeger- og fiskerforening året etter. Samarbeidet pågikk i mange år, men i de senere årene har Malvik jeger- og fiskerforening stått som eneansvarlig for gjennomføringen.

Hunderasene som stiller til start på en slik prøve, tilhører kategorien stående fuglehunder. En jaktprøve skal i størst mulig grad likne på det som skjer når hund og eier går på skogsfugljakt, men med én stor forskjell; nemlig at en jaktprøvedommer skal bedømme hvordan hund og eier utfører jakten. Hundens oppgave er å søke gjennom terrenget på mest mulig hensiktsmessig måte for å finne skogsfugl. Når hunden finner fugl, skal den ta stand, dvs. bli stående i ro og vise hvor fuglen ligger på bakken til eieren kommer.  Eieren skal beordre hunden til å reise fuglen, dvs. støkke fuglen opp i luften. I oppflukten av fuglen skal hunden forholde seg helt i ro. I en jaktsituasjon vil eieren da skyte fuglen. På de fleste jaktprøver vil det ikke være felling av fugl, og det vil i stedet for avfyres skudd med startpistol for å simulere det som skjer i jakta, men på skogsfuglprøven i Malvik er det faktisk reell felling av fugl. Det er jaktprøvedommeren som skal skyte fuglen i oppflukt. Når fuglen er felt, skal hunden lete opp fuglen og bringe den tilbake til eieren (såkalt «apport»). Dommeren premierer hunden basert på hvordan den løser de ulike arbeidsoppgavene, og om den oppfører seg korrekt i stand, oppflukt og apportering. Den høyeste premien en jakthund kan oppnå på en skogsfuglprøve er 1. AK med ærespremie (ÆP). AK står for åpen klasse, dvs. alle hunder over 24 mnd. En god jakthund er et resultat av mange, mange timers trening. Selv om hundens instinkter og nese sørger for mye av arbeidet, er det også nødvendig med god dressur og mye erfaring med bl.a. ulike vind- og værforhold.