Lys opp og minnes-aksjonen oppsto etter at tre ungdommer ved den videregående skolen omkom i trafikken året 2009. Det var den gang foreldrerepresentanter sammen med russen ved skolen som sammen løftet fram aksjonen. Visuelt og som symbol, har aksjonen utviklet et stilisert lys på en refleks som er distribuert i stort antall i hele Trøndelag. At aksjonen har gitt den ønskede forebyggende effekt er det liten tvil om og i juni fikk aksjonen Nord-Trøndelag fylkeskommunes trafikksikkerhetspris tildelt i Namsos.

Russen støtter aksjonen videre

-        Russen 2012 har samlet en del penger gjennom russefester og russerevy. I år skulle vi egentlig hatt med oss Simon, men dessverre er han ikke med oss lengre etter det som skjedde i 2009. Mia Martine skulle vært russ i 2010 og Stian skulle vært russ i 2011, sier Frøydis og Lise fra årets avtroppende russestyre. Totalt gir årets russ ved Ole Vig videregående skole 20.184.88kroner til aksjonen.

-        Vi som viderefører Lys opp og minnes-aksjonen er selvfølgelig veldig glade for at russen atter en gang vil støtte aksjonen, sier Odd Egil Lunnan. Han utgjør en av flere foreldrerepresentanter i aksjonen som nå får mulighet til å kjøpe inn flere refleksvester og forebyggende materiell. I samarbeid med Trygg Trafikk, har aksjonen deltatt på flere arrangement både med og uten russ tilstede. I følge personer som arbeider med forebyggende arbeid, er det liten tvil om at budskap fra aksjonens deltakere blir hørt og lyttet til. Odd Egil har også sammen med russen opplevd at det er langt mere bruk av refleks også blant elever i skolen etter at aksjonen startet opp.

-        Det var ikke tvil fra russens side om hvor pengene fra årets russ skulle overleveres. Alle var enige om at denne aksjonen fortjener pengene, sier Aftret og Kirkreit.

-        Vi har ikke klart dette uten den støtten vi har fått fra elevene og russen ved skolen. Totalt har nok russen de siste tre årene bidratt med nærmere 80 000 kroner til aksjonen, sier Odd Egil Lunnan. Han vil dele fylkets trafikksikkerhetspris med elevene, og nå skal et åkle fra pristildelingen i Namsos henges opp på skolen. En plakett med informasjon skal henge ved åkleet og minne om omtanken som er gitt aksjonen fra alle elevene.