-  Ordførere og godt folk, velkommen til historiske Frosta. Til trondheimskjøkkenhage og til Trøndersk matfestival et sted nær deg, slik begynte Frostaordførerens tale.

- Viktig å fremsnakke

Arrangementet er et regionalt arrangement i Trøndelag, og som er en del av Frostadagene. Ordføreren mener det er viktig og riktig å fremsnakke regionen Trøndelag for produksjon av mat og drikke.

En fjerdedel av all matproduksjon i Norge foregår i Trøndelag. Trøndelag har mellom 500 til 700 småskalaprodusenter, 48 bryggeri og har landets største omsetning på bondens marked.

Se video fra åpningsdagen her

- Frosta har lange og mange tradisjoner innenfor landbruksnæringen. I dag er det 14 produsenter fra Frosta. Med engasjement, fremtidstro, hardt arbeid og innsats over mange år har det gitt oss mat, matopplevelser og troen på at det går an. Jeg er imponert, sier Revhaug.

Europeisk matregion

Ordføreren mener fremtidstro gir regionen mulighet til tro på å møte mulighetene som kommer gjennom at Trondheim og Trøndelag har fått status som Europeisk matregion neste år, i 2022.

- Målet er at Trøndelag blir Nord-Europas matregion nummer en. Nå kan vi sammen løfte våre mattradisjoner og ressurser i vårt område, forklarer Revhaug.

Saken fortsetter under bildet.

Frostaordfører Frode Revhaug. (Foto: Guro Storli Aune)

Og arbeidet har kommet godt i gang.

- Det er etablert et utviklingsprosjekt innenfor mat og opplevelser innenfor Værnesregionen og på Innherred. Jeg er glad for at vi på Frosta er med på begge mulighetene. Her er det potensial, sier han videre.

Viktig å være selvforsynt

Lokalmatprodusent og driver av Stene gård på Frosta, Per Einar Almli, hadde fått ansvar i å lage grønnsakswok til gjestene torsdag.

- Vi har fått i oppdrag å lage en grønnsakswok, det har vi gjort. Her er det en blanding av rotgrønnsaker fra flere produsenter her på Frosta, i tillegg til kjøtt fra oss, sier han og legger til:

- Det er første gang vi har noe slikt på Frosta. Det er veldig gøy at så mange har tatt turen og setter pris på hva vi jobber med av mat og matproduksjonen.

Ifølge Almli har det blitt større fokus på akkurat dette med lokalmat det siste året.

- Vi som har jobbet med dyr og matproduksjon i mange år mener det har vært økende fokus med lokalproduksjon. Dette har også blitt påvirket av bondeopprøret. Jeg tror og håper det er med å øke bevisstheten blant folk flest til å se at det er litt viktig at vi har matproduksjon i Norge og er så godt som mulig selvforsynt, forklarer han.

- Det er ikke så mye som skal til før vi står der uten mat, kommer det en ny krise er det ikke vits å sitte der med penger for da er det ikke noe å kjøpe.