Nettredaksjonen

Av Arne Brunes

Forestillingen ble framført i Kimen for nøyaktig ett år siden. Tilbakemeldingene var så overveldende at de velger å vise det fremragende konseptet en gang til.

Krigshistorien blir stadig fjernere for den oppvoksende slekt, og antall tidsvitner sterkt fallende. Å ta vare på historien på en forbilledlig måte er av stor betydning. Kreativiteten som forfatter av manuset, Ole Hammer viser kommer til syne gjennom en halvannen times forestilling. Fjorårets framføring gikk for fullsatt sal, 200 personer, som var begrensingen på det tidspunktet.

- Gjennomføringen med publikumsbegrensinger førte til at det økonomisk så vidt gikk i balanse. Vi tror det er mulig å doble publikumstallet, og næringslivet er svært velvillig til å støtte opp om arrangementet, uttaler trioen.

Arne Heggeseth (t.h.) og Morten Moa styrer bildene som blir vist på skjermen under forestillingen. Profesjonelt tilrettelagt. (Foto: Ole Hammer)

Fikk ideen

Det var Ole Hammer som i 2019 fikk en tanke om det var en mulig å formidle den lokale krigshistorien via musikk og bilder. I 2020 var det 80 år siden okkupasjonen og 75 år siden frigjøringen.

- Jeg tok kontakt med kommunen og spurte om de hadde tenkt noe i samme baner, noe de ikke hadde. Dermed satte jeg i gang med å lese meg opp via all tenkelig lektyre jeg kunne oppdrive.

Hammer anslår at det kan være om lag 25 bøker han pløyde seg gjennom, i tillegg til andre opplysninger han kunne oppdrive.

Avansert framvisning

Det er mange involverte, og Skatval Hornmusikklag er arrangøren. I tillegg til fulltallig korps på 40 personer, er rundt ti personer med og trekker i trådene. Arne Heggeseth og Morten Moa styrer spakene.

- At de to stilte seg til disposisjon tilkjenner at jeg kunne velge på øverste hylle. Her er den digitale kunnskapen på topp. Heggeseth har vært lærer innen data på Ole Vig videregående skole, og Moa har lang fartstid innen multimedia i flere bedrifter, sier Hammer.

De har rigget til et mini produksjonsstudio, og ved hjelp av to PC-er blir det sammenhengende bilder på skjermen.

- Gjennom forestillingen blir det vist om lag 250 autentiske bilder. Vi må også ut for å låne avansert teknisk utstyr som ikke har kommet på plass ved kulturhuset i Stjørdal, sier Heggeseth og Moa.

Bildene ruller sammenhengende på skjermen. Musikken bidrar til den riktige stemningen. (Arkivfoto)

Forsterkende effekter

Den kontinuerlige bildevisningen er nøye tilpasset som en rød tråd gjennom fortellingen. Musikken er tidsriktig, og Skatval Hornmusikklag har hentet inn solistene Åshild Mundal og Ivar Aas til å forsterke opplevelsen. Sammen med dirigent Geir Ulseth blir det hele sydd sammen til en gripende opplevelse.

- Musikken er et virkemiddel og bildene viser budskapet, sier fortellerstemmen Ole Hammer.

Historien starter kvelden 8. april 1940, da innbyggerne ante fred og ingen fare. Arrangøren har fått tak i ei tysk sirene fra Værnes til å forsterke invasjonen. Hendelsene kommer deretter i kronologisk rekkefølge fram til frigjøringsdagen 8. mai 1945. Det hele avsluttes med “Ja, vi elsker”, og da kan applausen runge utover salen.

Vi kan bruke det forslitte uttrykket “løp og kjøp billetter”. Ifølge arrangøren er dette krevende å få til, og vil ikke bli satt opp flere ganger. Noen opplevelser er “once in a lifetime”.