- Vi var nødt til å starte opp med en gang, det var ikke noe tema, sier daglig leder ved Frosta Bilverksted, Jan Christer Brænne.

Brant ned til grunnen

Fredag 13. april 2018 oppsto en dramatisk brann ved bilverkstedet på Frosta. Ifølge Brænne gikk det hele så raskt at det eneste som var igjen etter noen timer var aske og en skyrøyk så kraftig at den stanset flytrafikken på Værnes.

– Det var sveiseutstyr eller vingelsliper som satte fyr på et gulvteppe i en bil, det gikk veldig raskt og plutselig var hele bygget overtent, forteller han.

På veggen bak Leif Anders Harstadklev henger det eneste som var igjen etter brannen.

Seniorreporter Knut Moberg fra magasinet Motorbransjen var en av de første journalistene på stedet, som fulgte opp brannen fra første gnist til bygget reiste seg på ny i 2019.

– Jeg stormet opp for å skrive om den dramatiske brannen. Jeg har dekt mange branner gjennom min tid, men aldri en som denne, forklarer journalisten.

På bena på to dager

Etter brannen var det ingenting igjen av det som en gang var et verksted. Lokalsamfunnet, forsikringsselskap og leverandører slo en ring rundt og bidro til at Frosta Bilverksted klarte å reise seg på rekordtid.

– Vi var ekstremt heldige med et godt naboskap på tomta. Skaret Næringseiendom AS som holder til i bygget ved siden av ryddet plass til vedlikeholdshall som vi fikk ta i bruk, og som frigjorde plass for oss, minnes Brænne og Leif Anders Harstadklev.

Her møtes Terje Buum (f.v), Jan Christer Brænne, Leif Anders Harstadklev, Ole Irgens og Knut Moberg hverandre igjen etter den dramatiske brannen i 2018.

To dager etter brannen var forsikringsselskapet Tryg forsikring og leverandør Nordic Lift AS på plass med første forsikringssum på 300.000 kroner og utstyr.

– Det har vært en god dialog hele veien, og vi er fornøyde med at vi klarte å levere og montere det meste av utstyr to dager etter brannen, sier selger i Nordic Lift AS, Terje Buum.

– Vært tøft 

Etter hendelsen ble det flere tøffe tak for bedriften og ikke minst for lederen som sto ovenfor store avgjørelser og hektiske dager.

– Det har vært veldig tøft, og i en periode var jeg nok på felgen en stund etterpå. Men at hjelpen kom raskt hjalp veldig, slik at det hele er i grunn en suksesshistorie, forklarer Brænne videre.

Totalt ble det utbetalt 8,1 millioner kroner i forsikringssummer til bilverkstedet. For Tryg forsikring var dette noe som var viktig slik at bedriften skulle komme seg raskt på bena for å unngå større økonomiske tap.

Etter nærmere et år sto det nye bygget oppreist på samme sted som det gamle brant ned til pinneved.

– Enkelte ganger ser vi at liv også går tapt i slike saker, og det er vi glade for at det ikke gjorde her. En brann er tøft nok i seg selv, og det er viktig for oss å være medgjørlig og at vi har lettet den biten er vi glade for, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring.

– Enkelte ganger ser vi at liv også går tapt i slike saker, og det er vi glade for at det ikke gjorde her. En brann er tøft nok i seg selv, og det er viktig for oss å være medgjørlig og at vi har lettet den biten er vi glade for, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring.