Politiet har den siste tiden fått meldinger om saker som omhandler seksuell utpressing på nett, ifølge en pressemelding fra politiets nettpatrulje i Trøndelag.

– Flere gutter og menn i Trøndelag er den siste tiden utsatt for utpressing, etter å ha blitt lurt til å sende nakenbilder eller onanere på webkamera for det som fremstår som jevnaldrende jenter, heter det i pressemeldingen.

Det var adressa.no som omtalte saken først.

Politiet skal ha mottatt et titalls henvendelser knyttet til seksuell utpressing, og ofrene er mellom 14 og 35 år gamle og kommer fra kommuner i hele Trøndelag.

– Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle. Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler, skriver politiet.

Frykter mørketall

– Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, står det videre i pressemeldingen.

Politiet advarer nå gutter og menn til å være varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke har møtt i det virkelige liv.

– Ofte starter det med en oppfordring til å gå over i privat chat, eller bytte plattform.

Politiet oppfordrer fornærmede til å ta kontakt med politiet.

- Politiet ser alvorlig på dette, fordi det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier politiet.