– Hadde jeg kunne jobbe her i to år til, ville jeg ha jobbet her i 50 år, sier Randi Lien.

De siste 48 årene har hun arbeidet innen posten. Arbeidslivet startet på postskolen i Drammen, og den gang var de kun seks personer. Videre ble de beordret til Oslo hvor de skulle tjenestegjøre sitt arbeid, med lønn under opplæring.

– Den siste tiden har jeg tenkt mye tilbake på hvordan det har vært. Den gang var det veldig travelt. Posten ble brukt til så mye den gang, folk skulle hente ut trygden sin eller betale regningene. Det er litt rart å tenke tilbake på, forklarer hun.

Senere møtte hun sin mann, som den gang jobbet som postmann på Vinderen og som var født og oppvokst på Hell. Derfor gikk turen omsider til Stjørdal i 1983, hvor Lien startet i sin nye jobb på Sakshaugvollen.

– Den gang sto jeg kun i en liten stilling, og jobbet kun et par dager i tillegg til at vi hadde to små barn hjemme. Det jeg husker godt fra da postkontoret startet opp var de to pakkelukene, folk sto i lange køer utenfor her for å hente pakker og post. Nå kjøres dette rundt på døren, det er litt merkelig å tenke på, sier Lien videre.

Postyrket i familien

Over bordet på spiserommet sitter Mona Tiller. De to damene smiler til hverandre, selv om det henger en noe tynget stemning i luften. Det er tross alt kun dager igjen til deres hverdag skal snus opp-ned.

– Jeg startet i posten i 1978, og i fjor hadde jeg 40-årsjubileum. Det er litt kortere enn Randi, og jeg har ikke alltid jobbet på postkontor, sier Tiller.

Det er elleve år siden hun startet opp ved postkontoret l sentrum. Før dette kjørte hun rundt og leverte posten til folk i Stjørdal. Tiller sin yrkesvei mener hun er tilfeldig, samtidig kommer hun også fra en postfamilie.

– Det er litt gøy, men jeg møtte også min postmann fra Stjørdal. Nesten hele familien, på begge sider, har jobbet i posten. Selv startet jeg som Randi ved postskolen før jeg kom hit, forklarer hun videre.

Eventyrlig reise 

De to damene forteller om en eventyrlig reise som har gitt de mulighet til å bli kjent med mange fjes. Fra 1. september 2020 opphørte banktjenester hos Posten etter DNB valgte å avslutte avtalen, dette bringer med seg en ny hverdag.

– Jeg skal reise til Trondheim hos postterminalen som ligger på Sandmoen. Det blir nok pendling i et års tid så får vi se om jeg velger å pensjonere meg etter det, sier Tiller.

Siste arbeidsdagene sammen: Randi Lien (f.v), Mona Tiller, Rita Lian, Helge Sumstad og Lillian Angen. Foto: Guro Storli Aune

– Etter mange år velger jeg å trekke meg tilbake. Det blir rart og ikke gå på jobb mere, men jeg har to barnebarn som jeg gleder meg til å bruke tid med. Planen er å reise, kanskje med bobil og besøke familie, legger Lien til.

De begge er imidlertid enige i at selv om utviklingen har kostet de arbeidsplassene, går verden fremover og at løsningene som har kommet er gunstige.  – Jeg synes det er bra med utvikling og digitalisering, spesielt for de som har den tilgangen. For de som ikke har den muligheten er det verre. Alle har ikke det, og det er viktig å huske selv om ting blir enklere for folk flest, forklarer de avslutningsvis.