På sørsida av Stjørdalselva der veien opp mot det flotte friluftsområdet Brattbekktjønna starter stigningene, holder Birger Florholmen på med vinterens hogstblink. Akkurat nå er det pause på grunn av en kneskade.

– Det er første gang jeg har en sykemelding, noe som gir en redusert avvirkning denne vinteren. Jeg håper det leger seg raskt, slik at jeg får komme i gang igjen. Manuell skogsdrift er en fantastisk måte for å holde på en god kondisjon, uttaler Florholmen.

Pris avgjør lønnsomhet

Skogeiendommen til Florholmen har et produktivt areal på om lag 1800 dekar og årlig tilvekst på rundt 400 kubikkmeter.

– I fjor avvirket jeg 200 kubikkmeter, og det blir ikke så store volum når jeg ikke leier inn ekstern hjelp. Og når kneet ikke vil fungere blir det enda mindre, denne sesongen blir det kanskje halvparten, forteller han.

– Har det vært noen år som har vært spesielt gode?

– Et godt år betyr at jeg tar ut mye på gode priser, tar jeg ut mye på dårlige priser er det et dårlig år. Det er en klar sammenheng der. Fjoråret kan i den forbindelse føles bra, siden jeg tok ut en god del med gode priser, konkluderer skogeieren.

Driver nøkternt

Kostnad med framføring av hogstvirke har en stor betydning for sluttresultatet. Birger Florholmen benytter gårdstraktor og vinsj.

– Jeg må jo selvsagt være forsiktig, for manuelt skogsarbeid er jo et farlig arbeid

– Jeg har en vinsj som ble kjøpt i 1983, har skiftet et lager og en del vaier, men ellers så er utstyret like bra i dag. Det er hentet fram fra skogen en betydelig tonnasje med den gamle vinsjen, noe som kan synes ganske utrolig. Når du har det som behøves for å drive i skogen, så er det en av grunnene til å holde på, spesielt når det er fine dager. Jeg må jo selvsagt være forsiktig, for manuelt skogsarbeid er jo et farlig arbeid, sier han.

Utfordringer med en kneskade gjør at skogsdriften må vente for skogeier Birger Florholmen. Terrenget er bratt i hogstfeltet og kroppen må spille på lag. Foto: Arne Brunes

Foretar skogskjøtsel

Planting, avstandsregulering og tynning er en nødvendig jobb som må gjøres for at ny skog skal få gode vekstvilkår. Florholmen trives med å arbeid i skogen.

– Jeg synes det er fint arbeid og det gir god rekreasjon. Av og til kan jeg ta med hagla, og kombinere jakt og arbeid. Synes flere kunne gjort kultivering av skog selv for å bli bedre kjent med eiendommen sin og skogen. Om man har helse til å utføre skogskjøtsel til rett tidspunkt er dette å anbefale, mener Florholmen.

Vurderte entreprenør

Storparten av dagens tømmervolum blir avvirket av skogsentreprenører. Skogeieren på Florholmen vurderte også et tilbud han fikk fra Allskog.

– Etter å ha gått gjennom tilbudet fant jeg ikke det attraktivt nok. Da ser jeg det i en total sammenheng der det er en symbiose i en jaktsammenheng, og at det feltet kunne stått for å ha et tilholdssted til hjortevilt.

Videre forteller han at det også var en del usikre faktorer som gjorde at det fra hans side ikke ble interessant, og vurderte det dit hen at det ikke ble nok på bunnlinjen.

– Tror det er mange som er for lite oppmerksom på hva man sitter igjen med. Når feltet er tømt for tømmer så er det en del arbeid og kostnader etter det også. Da kan det bli et uinteressant regnestykke hvis du skal tenke på dette for ei inntekt til deg selv. Det er også en grunn å tenke på hva som er drivverdig og være litt mer kritisk til å avvirke alt, noe må faktisk stå for framtida, sier Florholmen.

Mange tar kontakt

Allskog føler det for tiden er god interesse i å få avvirket hogstmoden skog, og at prisene er på et nivå som fører til mye sluttavvirkning.

– Det er mange som vil drive og vi ser en tendens til mange egenaktive påmeldinger

– Det var en bra start før jul, så kom en rotete januar, men når februar kom så har vi vært i full drift igjen. Det er mange som vil drive og vi ser en tendens til mange egenaktive påmeldinger. Interessen er sjeldent bra, og det har aldri vært så mange som har ringt selv, sier skogbruksleder i Allskog, Borgar Østerås.

Stor økning i kubikk

Jevnt gode priser har vært en viktig faktor i at skogeiere vurdere uttak med større drifter.

– Interessen har vært voldsomt mye større. I Malvik, Stjørdal og Meråker ble volumet doblet i 2021 mot året før. Prisene ligger i gjennomsnitt, med sagtømmer, energi og massevirke på gode drifter nå i dag, med en kubikkpris på rundt fem hundre kroner. Det ser ut til at sagbrukene fortsatt vil ha mye tømmer og dermed vil prisene holde seg på et bra nivå, konkluderer en tilfreds Borgar Østerås.

Allskog hogde 44.000 kubikkmeter i Stjørdal, 6200 kubikkmeter i Meråker og 15.500 kubikkmeter i Malvik i 2021. Tilsvarende tall for 2020 var henholdsvis 20.400, 5300 og 5400 kubikkmeter. Det vil si over en dobling av volumet.