- Jeg vet om to andre produsenter sørafor, og det kan være noen andre, men det er ikke mange. Vi er den eneste squashprodusenten i Trøndelag og den eneste i landet som dyrker squash i veksthus, sier Egil Minde.

Sammen med kona Anne og sønnen Andreas driver han gården som holder til nede mot fjordkanten på nordsiden av Frosta. I tillegg har de fire fast ansatte, og et titalls sesongarbeidere som stiller opp i de mest hektiske periodene.

Familien Minde har også et utstrakt samarbeid med en nabogård, som drives av Natalia Osipova og Steinar Østerlie.

- Vi er to produsenter som har gått sammen og deler på ansatte, maskiner og jord. Mens vi driver med sellerirot, hodekål og squash er de produsenter av kålrot, men vi har like stort ansvar for dyrkingen av kålrot som det vi produserer her på gården. Vi har et gjensidig ansvar, sier Egil Minde.

Startet i år

Squash er en grønnsak som brukes både naturell i salater eller som varmebehandles i gryteretter og andre middagsretter. Normalt skal ikke squash på grunn av klimaet kunne dyrkes i Trøndelag, men i et veksthus er det mulig. Årets avling utgjør 36 tonn.

- Målet er 40 tonn, men av forskjellige grunner når vi ikke det målet. En av årsakene er at vi er uerfarne med dyrking av squash, sier Minde.

I fjor fikk Minde muligheten til å ta over squashproduksjonen fra en nabogård, og til tross for gode råd fra den tidligere driveren, Arne Østerlie, ble ikke produksjonen i debutsesongen så bra som de håpet.

- Vi er i innspurten av sesongen, og i etterkant skal vi evaluere om vi fortsatt vil satse på squash neste år. Vi må se om det er økonomi i satsingen, sier han.

Squash har ingen toll, og det betyr at Minde må konkurrere med produsenter fra andre land som har bedre klima til å drive med dyrking og dermed kan tilby lavere priser.

- Vi leverer til Gartnerhallen som igjen leverer til Bama. De har vært tydelige på at de er bevisste og ønsker å bruke produkter fra lokale produsenter, og har vært villige til å betale en høvelig pris for grønnsakene. Det synes vi er bra, sier Minde.

500 tonn hodekål

Gården på Frosta er blitt en stor arbeidsplass i lokal målestokk, og tillegg til grønnsaksdyrkingen leverer familien Minde årlig 2.100 slaktegris til slakteriet og produserer 500 mål med korn. De siste 400 målene benyttes til grønnsaksproduksjon. Totalt leverer gården 500 tonn med hodekål og 150 tonn med sellerirot i tillegg til squashen.

- Vi begynte med sellerirot for 16-17 år siden, og det er heller ikke en grønnsak som er vanlig å dyrke her i Trøndelag. Vi er kun to produsenter, den andre leverer til Coop, mens vi forsyner Rema og butikkene i Norgesgruppen fra august til mai med sellerirot, sier Minde.

Heller ikke sellerirot er spesielt vanlig å produsere i Trøndelag, men gården på Frosta har lyktes godt.

- Sellerirot er en grønnsak som krever varme og mye vann. I løpet av årene vi har drevet har vi fått kunnskap og erfaring om hvordan vi skal gjøre det. Dessuten har det skjedd noe med klimaet og med utvikling av nye sorter som tåler vårt klima bedre, sier Anne Minde, som tok over odelen på hjemgården sammen med Egil for 28 år siden.