Som ordfører Ivar Vigdenes innledet med, er det trolig den siste pressekonferansen kommunen holder i forbindelse med pandemien.

- 11. mars 2020 ble innledningen til det den mest spesielle perioden for Stjørdals innbyggere på generasjoner. Deretter fulgte et ekstraordinært formannskapmøte, der konklusjonen ble å stenge ned alle barnehager og skoler i kommunen, sier Vigdenes.

Les også: Her er tiltakene fremover

I løpet av det siste halvannet året forteller ordføreren av 607 stjørdalinger har vært smittet av korona, trolig er mellom ti til 20 personer innlagt på sykehus, og ledelsen kjenner ikke til at noen i kommunen har død som følge av pandemien.

- Det vi vet er at tallene her hadde sett helt annerledes ut uten tiltak, og uten den samlede innsats lagt ned fra kommunens innbyggere og næringsliv, fortsetter Vigdenes.

Tiden for å gå videre

- Nå er tiden for å gå videre, sier Vigdenes.

Covid-19 er fra nå av å betrakte som en vanlig sykdom, på lik linje med forkjølelse og andre luftveissykdommer. For Stjørdal kommune betyr dette flere ting.

- Koronatelefonene stenges i utgangen av denne arbeidsuken, smittesporingen vil nå gå over til å kun bidra med å hjelpe smittede med hvem de skal varsle, opplyser Vigdenes.

I tillegg avsluttes daglige statusoppdateringer på antall smittede på kommunens hjemmesider, og til media. Vaksinetelefonen og vaksinetilbudet vil imidlertid fortsette som vanlig på ubestemt tid.

Deretter avslutter ordføreren der han startet.

- Jeg gjentar; mars i fjor var starten på den mest spesielle tiden på generasjoner, og i dag markerer vi slutten, sier en rørt Ivar Vigdenes.

Heidundrende folkefest

- Alle i Stjørdal har på sett og vis gått i en konstant kriseberedskap, men nå kan vi endelig slippe taket, sier kommunedirektør Tor Jakob Reitan.

Deretter avslører han at nå som en normal hverdag er i sikte, har kommunen de siste ukene jobbet med planleggingen av en heidundrende folkefest satt til 25-28 november.

- Prosjektet «Endelig jul» er allerede godt i gang, fortsetter Reitan og forklarer videre at det skal være en folkefest for å feire og sette punktum for et halvannet år med pandemi.

Sentralt i prosjektet står Sparebank1 SMN med Lill Bente Mæhla Totland i spissen og Niv, men også flere andre innenfor det lokale næringslivet har og skal delta.

Natt som varer og varer

Prosjektleder for Endelig jul, Ole Ivar Teigen, forteller hvordan de ser for seg feiringen. Den fire dagers lange markeringen skal blant annet bestå av julemarked, aktivitetsdager og gratiskonserter.

- Vi håper feiringen kan leve videre frem mot jul, og bli starten på fremtidige arrangement. Julegrana skal også glitre i år, og tennes lørdag slik at flest mulig får anledning til å delta. I kimenparken har vi planlagt lysshow, med et stort kor bestående av alle korister i Stjørdal.

Kommunedirektør Tor Jakob Reitan (t.v) gleder seg til å feire gjenåpning med en heidundrende fest. Her sammen med prosjektleder for «Endelig jul» Ole Ivar Teigen (t.h.)

Hver dag vil ha et eget program. Torsdagen er viet til barna, mens fredagen er viet til seniorer.

- Lørdag har vi kalt julenatt i Stjørdal, forhåpentligvis er det en natt som bare varer og varer. Søndag er tiden for å roe ned med en gratiskonsert av Nidarosdomens guttekor i Kimen. Det blir et fint punktum for den første folkefesten på en lang periode, sier Teigen.