- Jobben som er gjort av andre er fantastisk. Jeg får ikke rost folk nok. Både de som var her dagen det brant, men også alle som har bidratt i etterkant. Man finner ut hva folk er laget av når slikt skjer, hvem som er venner. Personlig har jeg aldri vært så sliten. Det er ikke det at jeg har arbeidet meg i hjel, men det er liksom så mye. Tankene, bekymringen, planleggingen, - jeg har ikke vært mye sosial det siste halve året. Nå smelter snart snøen så jeg får løpt mine turer på Kliningen, dyra får ut i den grønne enga og feite seg opp. Husene på gården står snart ferdige og jentene skal få seg nye dyr. Snart skal dagene bli normale igjen på Vigdenes vestre.

Vegard Vigdenes og familien har vært gjennom sju måneder med kaos og dramatikk. Alt blir ikke som det var, men alt blir bra etter det som startet en søndag morgen for sju måneder og én dag siden.

- Det brenner på gården din!

Det er 14. oktober 2018. Det blåser friskt fra sør hele morgenen. Ellers er det fint og oppholdsvær. I Forradal går livet sin vante gang. Men plutselig skjer det som gjør at denne dagen vil bli husket i lange tider.

På gården Vigdenes vestre bor mamma Guri, pappa Vegard Vigdenes og døtrene Oline (12) og Ellen (10). Jentene er i Spania på ferietur med mor og mormor. Vegard har hatt noen dager i fjellet der han har jaktet rype og arbeidet med hytta i foten av Kliningen. Denne morgenen henger Vegard i stigen og maler på hytta. Klokka er rundt 9 og han følger et jaktlag over sambandet. De jakter i hans «eget» fjell Kliningen, og Vegard syns det er spennende å følge jakta og drevene. Plutselig er det han som blir anropt over sambandet. Han får en merkelig beskjed om å hente mobilen og å gå opp i bakken der det er mobildekning. Merkelig, tenkte Vegard. Hva er så viktig at det ikke kan nevnes over sambandet, der vi er bekjente alle mann? Han går opp og snart ringer telefonen.

- Vegard, du må komme deg nedi bygda. Det brenner på gården din! (Artikkelen fortsetter under bildet!)

NYE KJÆLEDYR: Ellen (10) er flink å hjelpe til med dyrene, og snart skal hun også få ansvaret for nye høner og kaniner.

Fullstendig kaos

Vegard Vigdenes har i hele sitt liv vært en ivrig idrettsmann. Han har løpt i fjellet og på friidrettsbanen så lenge han kan huske. Turen ned fra hytta til bilen går i rekordtempo. Han har med seg engelsksetteren som er sårbeint etter flere dagers jakt. Men denne klarer ikke holde følge, så Vegard må skifte på å dra han med seg og bære han ned mot Risvola. Tankene er mange og han aner ikke hva som venter da han svinger inn mot gården.

Kaos. Brannbiler, politi, sykebil, naboer, kyr, røyk og gnistfokk. Kjentfolk overalt, hele bygda er der og hjelper til. Så får Vegard høre hva som hadde skjedd. Mens familien var borte hadde avløseren tatt den vante runden. Det sto 50 kyr i fjøset som måtte ses til. Rundt klokka 9 kjenner han røyklukt og ser plutselig en større røykutvikling i fjøset. Han skynder seg bort og prøver å slukke med et brannslokkingsapparat, men forgjeves. Han løper ned til naboen og ringer nødetater og kjentfolk. Her må det handles raskt! Folk i Forradal slipper det de har i hendene. De får ut alle kyrne før låven er overtent. Brannvesenet kommer klokka 9.40, og de får reddet huset som ligger faretruende nær låven. Der har to av tre lag i vinduene sprukket, hadde brannvesenet vært der et par minutter senere hadde hele huset gått tapt også.

Guri er på vei hjem fra Spania denne morgenen. Der får hennes mor en tekstmelding med varsel om at en brannalarm er utløst. Vegard er ikke å få tak i. Ingen andre eller. De sjekker nettaviser og ser at det er en storbrann i bygda. De legger to og to sammen. Tiden på flyplassen og flyturen hjem bli lang for Guri og jentene. Hva har vi igjen, og hvordan har det gått med folk og dyr?

Det gikk bra tross alt

Brannvesen og folk har gjort en formidabel jobb denne dagen. Når kvelden kommer er det klart at huset er berget, alle kyrne har fått en bås for natta, og de kan faktisk overnatte hjemme. Det blir lite søvn denne natta, tankene er mange. Det gikk bra tross alt. På soverommet til Oline og Ellen er det noen flere tårer. De mistet alle dyrene sine. Kaninene og hønene kom seg ikke ut. Vegard valgte også å slakte halvparten av dyrene etter brannen.

- Nå måtte ting skje fort forteller Vegard. - Og da er det så utrolig godt å bo i Norge. Et system som fungerer. Forsikringsselskapet har vært på fra første dag med utrolig god hjelp. Og ikke minst de som tegner. Vi valgte å bruke Felleskjøpet og de har vært utrolige. Vi skal ha kalving i september 2019, så da må alt stå klart. Nå har vi fått beskjed om at det skal stå klart 15. august, og det er i rute. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

BERGET I SISTE LITEN: Oline (12) foran vinduene hvor gnistskura og varmen fra brannen i driftsbygningen hadde medført at to av tre lag var sprukket. Så kom brannvesenet og berget våningshuset i siste sekund.

Gammelmetoden

- Jeg driver jo på gammelmåten. Jeg har både melkekyr og geiter som slippes på beite fra mai og ut august. Vi bruker områdene rundt hytta og fjellet rundt. Over 100.000 mål med naturlig beite og med elver som naturlige grenser. Jeg har ikke nok beite rundt gården uansett, og i tillegg har jeg trua på at dyrene trives ute i det fri. I dag har jeg også 100 kashmirgeiter. Det har blitt mer og mer populært blant folk med småbruk å hente inn noen geiter for å beite ned på eiendommene, jeg klarer ikke levere nok. Geiter og kyr er en artig kombinasjon, og jeg vil fortsette sånn framover, forteller Vegard Vigdenes.

Han står og beskuer gården. I løpet av sju måneder er mye forandret av dramatiske årsaker.

- På gården er det stor aktivitet. Det formelle kom på plass allerede ved juletider, så da kunne arbeidet starte. Grunnarbeidet ble ferdig i slutten av februar, vi var heldige med vinteren i år. Lite snø og fine temperaturer gjorde at veien oppover var fin gjennom hele perioden. Vi sprengte ut over 2.000 kubikk med masse og setter nå opp et nytt og moderne fjøs. Arealet til kyrne blir større nå, mens totalarealet går litt ned.