I begge tilfeller er det å bevare motivasjonen alfa og omega, mente Estil. – Ikke alle dager er treningen/opptreningen like lystbetont, men det gjelder å se fremover, og å sette seg realistiske mål og delmål.

”Det er i motbakker det går oppover, var tittelen på Estils bidrag til en fullsatt storstue ved Kurbadet. Estil viste et videoklipp fra en Verdenscupstafett i Lathi i 2000, der klassiskeksperten måtte gå en skøyteetappe. Det gikk ikke så bra, og han fikk mye pepper av komentatorparet Carlsen og Rike. – Jeg tenkte at de ordene skulle de jammen få bite i seg, og bare to år senere tok jeg OL-medalje i jaktstart.

Frode Estil mintes også sin første NM-deltagelse der han ble 2 ½ minutt bak Bjørn Dæhli på bare 10 kilometer. – Jeg forsto ikke hvordan det var mulig å gå så fort på ski, og jeg husker at jeg ikke hadde noen uttalt målsetting om å bli best. Jeg ønsket imidlertid å ta små skritt på fremgangens veg, så fikk det føre meg så langt som mulig. Mange påpekte at jeg alltid kom i form til mesterskapene, og lurte på hva jeg gjorde. Mitt svar har alltid vært at jeg ikke har gjort noe spesielt. Det gjorde imidlertid mange av de andre, og nettopp det tror jeg er forklaringen.

Vebjørn Rodal var inne på mye av det samme som Estil, og poengterte nettopp dette med å ta kontroll over situasjonen, og å stole på egne ferdigheter. Rodal oppfordret også til å tørre å jobbe med det man føler man ikke behersker.

Rodal var også i utgangspunktet skiløper, men hevdet seg etter hvert bedre i friidrett. – Men mange frarådet meg å satse på løping, og sa at ”det går itj an å bli best te å spreng når`n kjæm frå Rennebu, for her e det snø og is halve året”.

Rodal fortalte fra da han tok OL-gull i Atlanta at ikke alt gikk på skinner i kvalifiseringen. – Jeg fikk dårligste bane i finalen, og en Dagblad-journalist var ivrig på å fortelle meg at det aldri hadde skjedd at noen hadde tatt OL-gull fra bane 1. Jeg bestemte meg imidlertid for å ta kontroll over situasjonen, og fortalte meg selv at; Vebjørn! Du er finalens beste løper!

Man bør aldri kaste bort tid på ting som man ikke kan gjøre noe med, avsluttet den sympatiske Rennbyggen.