En frokostundersøkelse utført av Synovate for Melk.no (2011) viser at man bruker lenger tid på frokosten i helger, i tillegg til at man da oftere ikke spiser alene.

-          Høytid og ferier er jo som helger. Da har man fri og koser seg nok litt ekstra med frokosten. Mange velger gjerne en brunsjvariant som strekker seg ut i tid, forteller hun.

Selv om det ofte er de store middagene som får mest fokus i juleforbredelsene, er det tydelig at man i julen gjør litt ekstra stas på frokosten også. I julen har man ofte en kombinasjon av kalde og varme retter, man har et langt bredere utvalg av mat på bordet og man dekker og man dekker på til langt flere.

-          I julen har man bedre tid til både å forberede og å nyte frokosten. Undersøkelsen vår viser at dårlig tid er en av de viktigste årsakene til at mange ikke spiser frokost til hverdags. I julen er det derfor lagt til rette for at man spiser mer til frokost og bruker lenger tid på frokosten, opplyser Antonsen videre.

På hverdagen bruker vi gjennomsnittlig 12,9 minutter på å spise frokost, i helgen øker denne til 23,5 minutter. De fleste spiser frokosten mellom 7 og 8 på hverdager. I helgene spiser flest mellom 9 og 11. Et generelt trekk er at menn spiser frokost tidligere enn kvinner.

Spiser man litt ekstra i julen og har dårlig samvittighet for at det blir mye mat og måltider skal man føle en heller god samvittighet for frokosten.  Blant dem som spiser frokost hver dag viste undersøkelsen at det var det færre som har BMI tilsvarende fedme. Om lag 40 %, spesielt kvinner over 40 år, sier seg enig i påstanden “å spise frokost hjelper meg til ikke å gå opp i vekt”.

-          Nærmere ni av ti av de spurte mener at det er sunt å spise frokost. Det er en utbredt oppfatning at det er lettere å konsentrere seg når man har spist frokost, og at frokost kan bidra til at man ikke går opp i vekt. Omtrent 65 % er enig i påstanden om at kombinasjonen melk og brød eller andre kornprodukter er den sunneste starten på dagen.

Vi ser at frokosten fortsatt står sterkt i Norge og har en spesiell plass blant nordmenns juletradisjoner. Vi spiser ganske tradisjonelt og gode vaner går i arv. Samtidig er det rom for å fokusere mer på innholdet i frokosten.

-          Med tanke på melk og meieriprodukters viktige rolle som den største kalsiumkilden i det norske kostholdet, mener vi at melken kan få en større plass på frokostbordet slik den hadde før i tiden, avslutter Marianne Hayes Antonsen som deler tre oppskrifter til julefrokosten som du finner på Melk.no.