Flere beslag

Gjennom politikontroller på veg ser vi at i år har vi flere førerkortbeslag i politidistriktet i 2013. Årsakene til beslagene er sammensatte; eksempelvis rus, fart og atferd.

Promille: Hittil i år er det beslaglagt 80 førerkort for promillekjøring i NT. I hele fjor ble det beslaglagt 117.

Fart: Ser på fart er det beslaglagt 160 på fart hittil i år mot 280 i hele fjor. Sammenligner v Stjørdal, Meråker og Frosta er 23 hittil i år fratatt førerkortet på grunn av hastighet mot 16 i samme tidsrom i fjor.

Etter samarbeid med fylkeslegen er det inndratt 280 førerkort hittil i år mot 512 i hele fjor. Også her en liten økning.

Økningen på hastighet i forhold til trafikk viser viktigheten av å være ut og være synlig. Stjørdal kommune fikk NT fylkes trafikksikkerhetspris for 2012.

Det er viktig med holdningsskapende arbeid.

Det er behov for parallelle jobbing når vi ser økningen i antall førerkortbeslag.

På kvelden er det mange syklister og barn som leker  ved vegen i det samme tidsrommet; å bli målt i 152 km/t er meget farlig. Forskning viser at dømmekraften svekkes jo høyere hastigheten. Selv om føreren selv måtte mene at han har kontroll over bilen, er det svært trafikkfarlig for andre medtrafikanter og føreren selv.

Det er to aspekter til: Blir man anmeldt at politiet for brudd på narkotikalovgivningen gjentatte ganger, er dette grunnlag for å vurdere om vedkommende er skikket til å inneha førerkort. Vi har de siste årene hatt en kraftig økning i inndragning av førerkort i forhold til dette, opplyser Stigen.

Bilførere som bruker narkotika og misbruker alkohol vil av politiet bli vurdert til ikke å fylle kravet til «edruelighet». Politi- og påtalemyndigheten vil da benytte regelverket i vegtrafikklovgivningen til å inndra førerretten til vedkommende. Ungdom under 18 år som har begått straffbare forhold, kan miste retten til å kjøre opp ved fylte 18 år.

Hvis man blir tatt for voldsepisoder i sentrum eller utøver vold på offentlige fester, så kan det også medføre at politiet vurderer dem til ikke å være skikket til å inneha førerkort. I de siste årene har vi inndratt mange førerkort på dette grunnlaget.

Politiet er opptatt av å være ute i felten til riktig tidspunkt. Som eksempel har vi flere politikontroller på natt der vi har avdekt lovbrudd knyttet til narkotikalovgivningen. Vi har også oppklart vinningsforhold.

Vi er ute på kontroller sammen med tollvesenet både på veg, tog og flyplass. Slike kontroller avdekker ulovlige forhold. Det vi har sett spesielt på toget er utenlandske borgere som ikke kan identifisere seg selv. Dette kan være borgere det er grunnlag for enten å utvise, eller bortvise fra landet. Vi er med vår strategiske beliggenhet avhengig av et godt samarbeid med tollvesenet. Jeg vil karakterisere samarbeidet med tollvesenet som unikt godt i vår region.

Vi har en intensjon om å være mest mulig ute med fokus på hastighet og promille og ruspåvirket kjøring, sier lensmann Marit Stigen.