– "Off market" har kommet til Stjørdal, sier avdelingsleder og megler ved Heimdal eiendomsmegling avd. Stjørdal, Thomas Johnsen.

Utfordring 

Dette betyr enkelt og greit at boliger ikke kommet på det åpne markedet, som igjen skaper utfordringer for potensielle kjøpere.

– Det er også utfordrende for oss som bransje. Resultatet er at det er alt for lite hus på markedet og hittil i år har åtte prosent av salg blitt gjort "off market", forklarer han.

Årsaken tror den erfarne megleren skyldes at kunder rett og slett har hatt for lite boliger å velge i, som medfører at de tar direkte kontakt med meglerne.

– Man kan på sett og vis si at man nesten blir desperat. Når det kommer tips om at en selger kan ha en bolig for en god pris kan off market bli aktuelt. Det er et fenomen vi er kjent med, men nå har det virkelig kommet til Stjørdal, mener Johnsen.

Nedgang i boligsalg  

I januar i fjor ble det solgt 70 boliger i Stjørdal. Fra januar til dags dato (14. februar), er det solgt 66 boliger. Per dags dato ligger det 18 boliger ut til salgs, i fjor på samme tid var det 28.

Av boligsalget i Meråker er nesten 20 prosent av salget skjedd "off market"

– I løpet av de mange årene jeg har jobbet som megler har dette vært kjent, men da i høyere prisklasse enn hva som foregår nå. Den store forskjellen vi ser nå er at kjøpere går på og ønsker å sikre seg noe før det selges. Dette medfører gjerne at vedkommende betaler mer, men slipper konkurranse på samme måte som hvis boligen har vært på markedet, sier Johnsen.

Klar oppfordring 

Hva som er årsaken til at det selges færre boliger i utgangspunktet er vanskelig å si. Oppfordringen til avdelingslederen er imidlertid klar:

– De som tenker å kjøpe bør bruke meglerne, det er den enkleste måten å gjøre dette på. Hittil i år er det dessverre flere boliger solgt enn hva som legges ut på det åpne markedet, og det ser ikke ut til å bedre seg. De som da ikke følger med, kan dermed føle at de blir forbigått, forklarer Johnsen videre.