- Vi har lyst til at Eidum skal bli et sosialt møtested som man forbinder med arrangementer, og vi har flere ideer til hvordan vi kan gjøre det mer tilgjengelig, smiler kunstner Hedda Kristine Bremseth.

Bremseth ble nylig ansatt ved Eidum Gårdsbakeri, uten å egentlig ha noe erfaring med baking. Når det gjelder ideer for utvikling av stedet derimot, har hun mange. Første idé ut er en kunstutstilling i samarbeid med Stjørdal kunstforening.

- Jeg ringte Sidsel Schønberg for å høre om vi kunne få til et arrangement. Senere ringte hun meg feil, og sa de skulle ha et arrangement i Kimen. Da sa jeg at hun hadde ringt riktig person, og nå skal jeg også ha en videoforestilling der. Vi kunstnere seg som slanger eller rotter, vi er fleksible og smyger oss inn her og der, ler hun.

Snoop Dogg og P.J. Harvey

Bremseth ser stor potensialet i Eidum, og peker blant annet på at det er ikke mange bakeri som kan pynte seg med turstier og ridesenter like rundt hjørnet.

- Vi ønsker å blande det lokale med det urbane, og danne et knutepunkt rundt Spiggiln. Her kan folk gå tur eller ri, for deretter å komme hit for en kaffekopp og litt kunst. Vi har også vurdert å forlenge åpningstider, og by på kveldsarrangement, sier hun.

Bremseth smiler bredt da hun leker med ideen om å få hanket inn store musikere som P.J. Harvey og Snoop Dogg. Som Pippi har hun klokkertro på at det vil la seg gjøre.

- Kanskje får vi de hit nettopp fordi Eidum er et slikt sted. Snoop Dogg har vært her før under Hell Blues, men han har ikke vært på Eidum gårdbakeri og spilt. Jeg skal klare å få ham hit og tilby ham en bolle etter at han har gått tur på Spiggiln. «Its an offer he can’t refuse», ler hun.

Lite bakeerfaring

Visjonen er å tilby stjørdalingen et sted som forhåpentligvis kan endre en tendens hun ser er dypt forankret i lokalsamfunnet; nemlig hvem vi er i slekt med og sladder.

- Det er ofte slik at vi avgrenser oss til identiteten vår, hvem vi kjenner og hvem vi er i slekt med. Vi ønsker å frigjøre folk fra denne tankegangen. Vi er allerede lei av å bli spurt om jeg er Solvår sin datter. Hvis de kan komme hit og se på kunst, blir de kanskje inspirert til å snakke om noe annet, sier Bremseth.

Hun forteller at hun er takknemlig overfor Solvår som har gitt henne en sjanse, Bremseth har nemlig lite erfaring med baking.

- Når Solvår ber meg om å bake kanelsnurrer, så sniker jeg meg bort til do eller tar et ark og later som jeg gjøre noe viktig.  Jeg skal «ta rotta» på de ved å unngå å bake, samtidig som jeg får noe til å skje her, ler hun.

Roser initiativet

Leder i Stjørdals kunstforening, Sidsel Schønberg, synes initiativet til Bremseth er flott.

- Vi synes det er kjempefint. Det er kunstforeningens eiendom som er kjøpt som gaver over flere år, vi har ikke noe sted å henge de ellers, og vil gjerne ha de ut i lyset, sier hun.

Tirsdag 15. februar klokken 12.00 er det offisiell åpning av kunstutstillingen, som også er en salgsutstilling.