- Vi er veldig takknemlig for denne pengestøtten som går til nyttig forebyggende arbeid. Nå vil det bli laget flere reflekser og vester med lys opp-logoen. Vi vil videreføre dette arbeidet i 2013 også, sier Odd Egil og Kristin fra Lys opp som i 2012 fikk tildelt fylkets trafikksikkerhetspris ved en høytidelig markering i Namsos. Karoline Leirfall Siggervåg, Vemund Opdal, Thea Wostryck og Joakim Kjerkreit utgjør fire av elevene fra Stokkan som nå har gitt sin reisekasse til aksjonen.

- Hvorfor velger dere å støtte Lys opp og minnes- aksjonen Joakim?

- Vi er i en alder hvor det går raskt til trafikkopplæring og ferdsel i trafikken på mange måter. Vi har sett og hørt at besteforeldre, foreldre og søsken har blitt hardt rammet gjennom tap av ungdommer i trafikken. Vi kan bare prøve å tenke oss hvor tungt dette må være å oppleve. Derfor vil vi støtte forebyggende arbeid og synes Lys opp og minnes- aksjonen gjør en flott jobb, sier Joakim Kjerkreit fra 10 D ved Stokkan Ungdomsskole.

Sang om hjertevarme

Lørdag 8. desember ble det arrangert to kirkekonserter med budskapet « Rett fra hjertet». Flere lokale artister og musikere stilte opp, og inntektene skulle gå til Mental Helse Ungdom og Lys opp- aksjonen. Nå fordeles også disse midlene til det forebyggende arbeidet.

- Det er nesten ikke til å sette ord på hvor stolte vi er av initiativtakerne som støtter opp på denne måten. Jan Borge Larsen, Siri Bones og de andre som satte opp konsertene og publikum som møtte fortjener en stor takk. Med disse innsamlede midlene kan samarbeidet med Trygg Trafikk fortsatte også fremover neste år, sier Kristin Laugtug og Ingrid Lunnan som begge har opplevd å miste en kjær sønn i trafikken. Simon og Stian omkom i 2009 på samme rettstrekning av E14 fra Ligaard til Hognesaunet. På Storlien omkom Mia Martine Steig samme år, alle elever ved Ole Vig videregående skole. Gjennom denne aksjonen med stands på skoler og trafikkdager er aksjonen utvilsomt med å spre kunnskap og gir viktig forebygging i trafikken.

- Vårt mål er uten tvil å redde andre fra trafikkdøden. Kanskje har vi greid å bidra til dette også. Hittil i år er det registrert tre omkomne personer i Nord-Trøndelag langs veiene. Langt flere er skadet og tallene for i år viser fra 180-200 skadde, sier Odd Egil Lunnan. Aksjonen har god støtte i Trygg Trafikk med fylkessekretær Idar Ertsås i førersetet.

Trygg Trafikk med program for 2013

Idar Ertsås i Trygg Trafikk sier fylkeskommunen har fått et langt større ansvar for veitrafikk etter overtalelsen av riksveier og fylkesveier. Fylkets trafikksikkerhetsutvalg gir hvert år ut prosjektmidler til tiltak som er forebyggende i fylket, og Trygg Trafikk er blant mottakerne.

- Vi ser generelt en økt bevisst holdning til veisaker i fylket etter som eier- og driftsposten har økt betraktelig etter at staten ga ansvaret og vedlikeholdsansvar til fylket. Hos oss i Trygg Trafikk videreføres prosjektene som er tredelte også neste år. Del en har Staten vegvesen hovedansvar for med null-visjonsprosjektet Stjørdal-Levanger. Tiltak og forbedring av veinettet, informasjon og kontroller er vitale fokus her. I prosjekt to er vi i Trygg Trafikk engasjert med 1840-prosjektet med utgangspunkt i regionen og ungdomstiltak. Opplegg for russen og lærlinger. Ikke tøft å være død-aksjon og Jentenes trafikkaksjon. Prosjekt tre innbefatter barn og unge i trafikken. Skolering av førskolelærere, og skolering av allmennlærere. Kursdag ved HINT avdeling for trafikklærerutdannelse i Stjørdal og trafikkopplæring i barneskole og ungdomsskole med fokus på bruk av hjelm og refleks.

- Noe nytt for Nord-Trøndelag i Trygg Trafikk?

- Ja, nå ser vi på muligheter for bygging av sykkelgård i Stjørdal, Levanger og Verdal. I Sør-Trøndelag er dette etablert med Eberg sykkelgård. I Nordland fylke finnes flere. Dette kan bli satsingsområde om vi lykkes å få kommunene med sammen med skolene. En ny «Handlingsplan for trafikksikkerhet» skal på plass i løpet av året 2013 også. Jeg er selv generelt glad for økt opparbeidelse av midtdelere i regi av Statens vegvesen. På E6 mellom Åsen og Levanger burde det vært satset på økt belysning for å nevne en aktuell problemstilling blant flere. Uansett skjer det ulykker i trafikken, og vi skal ikke glemme de som rammes. 18. januar skal vi arrangere den tradisjonelle minnemarkeringen på Verdal. Hit kommer Kristin Laugtug fra Stjørdal og holder appell. Fylkesordfører Gunnar Viken holder tale og musiker Thomas Brøndbo blir med. Det todelte arrangementet består av fakkeltog fra Bo-byn til Vekta. Da vil det stå tre parkerte biler langs veien å symbolisere de drepte i fylket. Minst 180 lys for skadde i trafikken siste år blir også tent. Vi inntar Vinne kirke der det blir ritual i kirka ved Nils Åge Aune.

- Hva tror du Lys opp og minnes aksjonen i Stjørdal betyr for det forebyggende arbeidet?

- Den har nok større betydning enn vi er klar over, og over en stor region men dette er vanskelig å måle. At fylkets trafikksikkerhetspris gikk til denne aksjonen med rot i Stjørdal viser at betydningen kan være stor, trolig større enn først antydet avslutter Idar Ertsås i Trygg Trafikk.