At arbeiderbevegelsen og markeringen av 1.mai står sterkt i Hommelvik er de mange tradisjonene rundt dagen et bevis på. En av dem er heisingen av det røde flagget og musikken i gatene.

Hommelvik musikkorps stiller opp i rett og i presise rekker foran Folkets Hus.

Tidlig start

Klokka er nøyaktig 07:00, og korpset starter dagen med å spille Internasjonalen. Ved flaggstanga står Harald Kullbotn (71)

Hver 1.mai i 20 år har han heist det røde flagget i flaggstanga foran Folkets Hus i Hommelvik.

-Det startet med at jeg var leder for 1.maikomiteen først på 1990 tallet og siden har dette vært min oppgave, sier Harald Kullbotn i det han fester flaggsnora med vante fingre til stanga.

Musikkorpset marsjerer gatelangs med både arbeidermarsjer og annen kjent korpsmusikk på programmet. Musikken høres over hele bygda.

Bjørk og andre lauvtrær har fått små grønne ører, det er kald luft men sola skinner fra blå himmel. Inne i Folkets Hus er foreldrene til ungene i framlaget godt i gang med å tilberede frokost til trøtte og kalde musikere.

Over hele bygda flagges det fra balkonger og flaggstenger. Hommelvik har ikke glemt de som gikk foran og kjempet for den velferden vi i dag har.

Johan Nygaardsvold

Arbeidernes internasjonale dag 1.mai har stått sterkt i Hommelvik i svært mange år. Også på Johan Nygaardsvolds tid, da stedet var preget av arbeidsløshet og nød.

Det er i år seksti år siden statsmannen Nygaardsvold døde. I alle disse årene har det blitt lagt ned krans ved Nygaardsvolds bauta på 1.mai.

I år var det NRK-profilen og mangeårig sambygding, nå Stjørdaling, Viggo Valle som holdt tale og mintes Johan Nygaardsvold, etter 1.maigudstjeneste i kirka.

Mye folk, i fint vær skapte en verdig ramme rund kransenedleggelsen.

1.mai i Hommelvik avslutter arbeiderfestivalen som har pågått i seks dager.