Onsdag 12. september markeres verdens tannhelsedag. I den forbindelse har Den norske tannlegeforening tatt temperaturen på tannhelsevaner i Norge. Funnene i en fersk undersøkelse fra Ipsos vekker bekymring.  Selv om nordmenn er blant de med best tenner i verden, registrerer Den norske tannlegeforening at nye typer drikkevarer skader på tennene. De ser også at dårlige vaner fra foreldrene svært ofte overføres til barna.

- De aller, aller fleste barn i Norge i dag har friske og sunne tenner, som følge av stort fokus på fluor og regelmessige besøk til tannlegen. Men, det finnes barn i alle samfunnslag som vi enkelt kan se at ikke pusser tenner skikkelig hver morgen og kveld. Disse vanene tas med videre i ungdoms- og voksenalder, sier Steinum.

Åtte av ti mødre med barn under seks år hjelper alltid til med tannpussen. Kun halvparten av fedrene gjør det samme. 96 prosent av mødrene hjelper til alltid eller ofte, 79 prosent av fedrene gjør det samme, ifølge undersøkelsen.

Samtidig slurver flere menn enn kvinner med egen tannpuss. 2 av 3 menn pusser alltid tenner både morgen og kveld. 3 av 4 kvinner kan si det samme.

Nye drikkevaner gir nye skader

Gjennom tidlig forebygging av tannskader, har befolkningen i dag færre hull enn vi noen gang har hatt. Samtidig ser Tannlegeforeningen med bekymring på en helt ny type utfordring. 36 prosent av befolkningen har et lite bevisst forhold til hva juice, brus og søtsaker gjør mot tennene. Menn i aldersgruppen 15 – 24 år er svært lite bevisst, 50 prosent svarer nei på spørsmålet om de har et bevisst forhold til å avgrense inntaket av juice, brus eller søtsaker i den hensikt ikke å skade tennene.

- Dette ser vi resultatene av i hvert eneste klasserom over hele landet. Barn helt ned på ungdomsskolen kjøper juice og brus som tørsteslukker i store menger, noe som raskt gir utslag på tennene, sier Steinum.

Syreskader på tennene, også kalt erosjon, er en stor tannhelseutfordring. Hyppig inntak av sure drikker er en viktig årsak til syreskader på tennene. Kullsyrevann med tilsatt smak kan gi like store etseskader på tennene som sukkerholdig brus.

- Anslag viser at hver femte 20-åring har emaljeskade på tennene. Det kan bli et samfunnsproblem, og ikke minst et problem for hver enkelt som opplever slike skader. Her må hver enkelt ta grep, først og fremst handler det om opplæring, sier Steinum.

I forbindelse med tannhelsedagen har hun følgende råd for å forebygge erosjonsskader på tennene:

1.    Velg vann uten smak som tørsteslukker.

2.    Unngå hyppig inntak av brus, lettbrus, sportsdrikker, juice, vin og sure godterier.

3.    Drikk vann etter inntak av sure drikker for å nøytralisere syren, og unngå å

pusse tennene rett etter inntak av syreholdig drikke og mat. Vent minst en halv time.

4.    Bruk myk tannbørste og tannkrem med fluor to ganger om dagen.

5.    Sørg for ekstra inntak av fluor, feks. skylling eller tabletter, for å styrke emaljen. Gå regelmessig til tannlegen.

Mange foreldre og barn forbinder tannpussen med mas. Her er tannlegeforeningens råd til foreldrene for å skape gode tannhelsevaner:

1.    Start tidlig med tilvenning av tannbørsten, gjerne før første tann kommer. La barnet få leke med tannbørsten, puss på bamser og dukker for å ufarliggjøre.

2.    Foreldre bør hjelpe barna med tannpusserutinene, både morgen og kveld, frem til de er 12 år.

3.    Del tennene inn i fire soner og puss minimum 30 sekunder på hver sone. Hvor mye sprell kan du finne på, på 30 sekunder? Rekker du å synge en sang ”Det blir aldri hull i en tann som er ren!” eller fortelle en liten historie om Karius og Baktus? Slike ting kan være med på å motivere barna!

4.    Involver barna i hele tannpusseprosessen. Fortell om hvorfor det er viktig for tennene, forklar hvordan du selv pusser tennene hver eneste dag, og la barnet selv få være med å velge tannbørste og tannkrem.

Funn fra undersøkelsen

Hvor ofte pusser du tennene?

●    2 av 3 menn pusser alltid tenner både morgen og kveld. 3 av 4 kvinner gjør det samme. (28 prosent av befolkningen pusser ikke alltid tennene morgen og kveld)

●    Kun 3 av 4 menn pusser alltid tenner om morgenen. 9 av 10 gjør det som regel.

●    8 av 10 damer pusser alltid tenner om morgenen. 94 prosent gjør det som regel.

●    Folk i alderen 40 – 59 år er flinkest til å pusse tennene. Aldersgruppen 25 – 39 år er dårligst.

●    Menn i aldersgruppen 25 – 39 år er verstinger. 18 prosent pusser tennene sjelden eller aldri om morgenen. Kun 66 prosent gjør det alltid.

●    Mer enn 8 av 10 av Osloborgerne pusser alltid tennene både morgen og kveld. På vestlandet, kan kun 2 av 3 si det samme.

●    Vestlendingene mener, mer enn de andre landsdelene, at de har sunne tenner.

●    Jo høyere utdanning, jo oftere pusses tennene.

●    Jo høyere lønn, jo oftere pusses tennene

Hjelper du barna under 6 år med tannpussen?

●    80 prosent av kvinnene hjelper alltid til. Kun 49 prosent av mennene gjør det samme. 96 prosent av kvinnene gjør det alltid eller ofte, 79 prosent av mennene gjør det samme.

Mener du selv at du har sunne tenner?

●    83 prosent av befolkningen mener de har sunne tenner

●    De over 70 år er mest utsatt, 27 prosent mener de ikke har sunne tenner. Kvinner mener de har sunnere tenner enn menn.

●    Jo høyere inntekt og utdanning, jo større tro på egne tenner…

Bevissthet til inntak av juice, brus og søtsaker

●    36 prosent av befolkningen har ikke et bevisst forhold til å begrense bruken av

●    juice, brus eller søtsaker i den hensikt ikke å skade tennene

●    Kvinner (57 prosent) har større bevissthet enn menn (45 prosent)

●    De i alderen 15 – 24 er minst bevisst (kun 40 prosent). Menn i aldersgruppen 15 – 24 er særlig lite bevisst (kun 1 av 3).

●    Jo høyere inntekt og utdanning…

Gruer du deg til å gå til tannlegen?

●    1 av 4 gruer seg til å gå til tannlegen

●    Kvinner gruer seg mer enn menn

●    Over halvparten (54 prosent) gruer seg aldri.

●    Kvinner 29 – 39 gruer seg mest (35 prosent). Menn 25 – 39 og menn 60 + gruer seg minst (9 prosent og 6 prosent).