Det går mot en særdeles spennende valgkveld. Det som er helt sikkert er at vi får minst to nye ordførere i våre seks kommuner.

Hvor "hopper" Sp i Malvik?

Den tragiske bortgangen til Ingrid Aune gjør at Malvik får ny ordfører de neste fire årene. Heller ikke sittende ordfører Bernt Ole Ravlum som ble valgt i august får den rollen etter valget. Favoritt til å bli ny ordfører er Arbeiderpartiets Trond Hoseth, men det uvisse i Malvik, som i mange andre av våre kommuner, er hvem som samarbeider med hvem etter valget. Senterpartiets sittende varaordfører Ole Herman Sveian har helt klart ordførerambisjoner, men det er ikke avklart om hans parti samarbeider til høyre eller venstre. Høyre er «normalt» Malviks nest største parti. Deres ordførerkandidat Eva Lundemo har drevet valgkampen fra sykesenga. Utfallet er temmelig usikkert i Malvik.

Jordskjelv må velte Sp i Tydal

Også i Tydal vil det bli ny ordfører etter valget. Sittende ordfører Ole Bjarne Østby fra Senterpartiet takket nei til fire nye år. I Tydal er det bare to lister, nemlig Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det skal et politisk jordskjelv, og mer til, om ikke Tydals nye ordfører heter Jens Arne Kvello. Ved forrige kommunevalg fikk Senterpartiet en oppslutning på 68,1 prosent i Tydal, og har 12 av 17 representanter i kommunestyret.

Tre aktuelle i Selbu og Frosta

Litt lenger ned i Neadalen er usikkerheten knyttet til i hvilken retning Senterpartiet ønsker å samarbeide. Arbeiderpartiets Ole Morten Balstad er sittende ordfører og går for fire nye år. Hans største konkurrent kan bli hans nærmeste samarbeidspartner i denne perioden, varaordfører Per Røsseth (Sp). I inneværende periode samarbeider de to partiene, men det er ikke utenkelig at Senterpartiet også vil kunne oppnå flertall sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti, som stiller felles liste. På topp der står Nils-Even Fuglem.

På Frosta er det temmelig åpent hvem som kan innta ordførerkontoret etter valgresultatene. Senterpartiets Trine Haug har posisjonen nå og har lyst på fire nye år. Hun utfordres av Arbeiderpartiets Kari Margaret Ydsti Presthus og ikke minst Høyres ringrev, Frode Revhaug. Igjen vil det være hvem som samarbeider med hvem av de tre store som vil bli avgjørende for hvem som havner i posisjon og hvem som havner i opposisjon.

Kvinne ved makten i Meråker

Det eneste som er sikkert i Meråker er at det blir en kvinnelig ordfører. Sittende Senterparti-ordfører Kari Anita Furunes har markert seg tydelig i sin periode, og ved forrige konstituering støttet hun seg på Arbeiderpartiet. Det er ingen selvfølge at dette samarbeidet blir likedan etter årets valg. Både Arbeiderpartiets Anne-Karin Langsåvold, ektefelle til tidligere ordfører Bård Langsåvold, og Kjersti Kjenes fra Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste, kan bli bygdas neste ordfører. Bygdelista fikk flest stemmer av alle ved siste kommunevalg. Det betyr at selv om Furunes og Senterpartiet gjør et brakvalg kan det skje at de to andre tar makten sammen. Med andre ord er utfallet helt uvisst.

Vigdenes er favoritt

I Stjørdal er sittende ordfører Ivar Vigdenes stor favoritt til å få fortsette i fire nye år. Men de siste meningsmålingene viser at det kan bli betydelig jevnere enn hva det så ut til for bare en måned eller to siden. Enten blir det Vigdenes eller Arbeiderpartiets Jan Inge Kaspersen.

Blant spenningsmomentene er hvor stor framgangen til Senterpartiet blir, og selvsagt hvor stor en eventuell tilbakegang til Arbeiderpartiet blir. Dessuten har det ikke akkurat vært veldig medvind flaggene til Høyre, som er Senterpartiets viktigste partner, i det siste. Sist var det ørsmå marginer, og Venstre havnet den gang på vippen. Da de hoppet av det borgerlige samarbeidet inntok Miljøpartiet De Grønne vipperollen. Det er ikke et helt utenkelig scenario at det samme partiet igjen kan sitte med jokeren etter kveldens valgresultat.

I Stjørdal er det flere åpne spørsmål, blant andre; klarer Rødt og SV å kompensere for det Arbeiderpartiet eventuelt måtte miste, får Kristelig Folkeparti og Venstre plass i kommunestyret, og hvor mange parti tar eventuelt ordfører Vigdenes med seg inn i samarbeidet dersom han kan «velge og vrake»?

Dessuten er det mange spennende personvalg på gang. SV stiller, etter en forglemmelse, med en liste uten kumuleringer. Dermed er det helt åpent hvem fra SV som får plass i det nye kommunestyret. Fremskrittspartiet har kumulert tre, men det virker temmelig lite sannsynlig at de får inn alle tre. Hvem får da færrest personstemmer?

Med andre ord; det ligger an til en utrolig spennende valgkveld og valgnatt. Noen av svarene, men ikke alle, vil vi få når lysene slukkes natt til tirsdag.