Lørdag var partileder Trygve Slagsvold Vedum hedersgjest på et Senterparti-treff på Skatval. Sp startet sin turné i Alta og fortsatte videre til Tromsø og Mo i Rana med fly der de ble møtt av valgbussen som i ytterligere et par uker skal ta dem rundt i landet for å drikke kaffe med velgere. På Skatval var det Ingrid og Rolf Charles Berg på Kirkevolden som inviterte til et nøkternt lite Sp-treff.

- Lørdag morgen serverte vi 350 kaffekopper utenfor Namsskogan familiepark og fortsatte med et enda større antall i Steinkjer. Jeg har helt siden jeg ble leder (7. april 2014) kunngjort min store tro på å drikke kaffe med velgere. Da får vi spredd budskapet som ringer i vannet, sier Trygve Slagsvold Vedum som mener regjeringen sliter med å forklare det som blir kalt «nærpolitireformen» når politiet forsvinner.

- Må i regjering

- Vi gjorde et veldig godt stortingsvalg i 1993 med 16,7 % av stemmene og 32 mandater da jeg ble valgt for første gang. Året etterpå vant vi folkeavstemningen om EU. Folk hadde store forventninger til Senterpartiet og hva vi kunne oppnå, forteller Marit Arnstad. Skatvalsbyggen var helt på hjemmebane lørdag kveld, og har nå et håp om at Senterpartiet skal få større innflytelse i norsk politikk enn den gangen.

- Etter valget fortsatte vi i opposisjon helt uten makt til å gjennomføre noe av vår politikk. Etter årets valg må vi derfor komme i regjering for å innfri noen av forventningene for at folk skal få oppleve politiske endringer. Skuffelsen var stor etter valgtriumfen i 1993 og seieren i EU-avstemningen året etter. For alt fortsatte i det samme sporet med Gro Harlem Brundtland som statsminister uten noen forandringer. Ved valget i 1997 var vi tilbake på 7,9 % med 11 mandater. Etter årets valg er det derfor vår ambisjon å ta ansvar i regjering, sier Marit Arnstad.

Bygger parti

- Hvem er den mest aktuelle samarbeidspartneren etter valget?

- Det er i første rekke Arbeiderpartiet, men valgresultatet avgjør regjeringens sammensetning, sier Trygve Slagsvold Vedum som har kunnet konsentrere seg om å bygge partiet siden han ble partileder. Det har gitt resultater og siden i fjor høst har Sp hatt meningsmålinger på over 10 %. Det vil være en stor framgang fra det skuffende valgresultatet på kun 5,5 % i 2013 som ga 10 mandater.

- Hvordan skal Senterpartiet ta vare på den store framgangen som meningsmålingene viser?

- Vi har ikke hatt valget ennå og må gjøre oss tilliten verdig. Det er en veldig stor tillitserklæring å få stemmer. Derfor må vi gjøre en solid jobb. Men da må vi også være ærlige på at vi ikke alltid strekker til. Det er ikke alltid at vi klarer å få gjennomslag for vår politikk. Nå opplever vi å få mange nye folk i partiet. Tidligere forsvarssjef Harald Sunde er bekymret for Hærens framtid og melder seg inn i Sp for å ta avstand fra regjeringens forsvarspolitikk. Nye medlemmer gir oss ny kompetanse. Det er veldig viktig med nye tanker og innspill. Jeg mener at det er godt å mene ulike ting i et parti. For da klarer vi å skape en partikultur der det er interessant å være. Så må vi trekke de nødvendige konklusjoner. Det er oppgaven for Marit og meg. Et sterkere Sp skal skape større gjennomslag for vår politikk, sier Slagsvold Vedum.