- Aktivitet har god dokumentert effekt på psykisk helse. Hadde det eksistert en pille for fysisk aktivitet og fordelene det gir, hadde alle tatt den, sier Mari Stamnes Daffinrud ved oppfølgingstjenesten i Stjørdal kommune.

Tidligere i vår etablerte Bonitas en løpegruppe, med avspark klokken 13.30 hver fredag. Nå ønsker de gjerne å få med seg flere på laget.

- Det høres kanskje skremmende ut, men det er tilpasset hver enkelt så langt det lar seg gå. Det er viktig å presisere at man ikke trenger å være trent for å delta, det skal være like mye fokus på mestring og treningsglede, smiler Daffinrud.

Bonitas er et lavterskeltilbud som driftes av kommunen i samarbeid med frivillige organisasjoner, med hovedfokus på psykisk helse og rusutfordringer blant voksne.

- Ingen skal havne bakpå

Løpegruppen møtes utenfor Bonitas sine lokaler i Skolegata 30, før de begir seg ut på en løpetur i Sandskogan.

- Vi legger ikke ut på noen bestemte runder, men forhører oss om hvor lenge det er greit å løpe. Kanskje løper vi i fem minutter, før vi går litt. Deretter løper vi igjen noen minutter når alle er klare. Vi beveger oss i en gruppe, og ingen skal havne bakpå, sier Daffinrud.

I tillegg til de helsemessige fordelene, ønsker Bonitas å tilby en aktivitet som kan gi tilhørighet og mestring.

- Det er mye god psykisk helse i trening, og det betyr mye å være del av en sosial gruppe. For mange er det utfordrende å bare møte opp, men så ender det opp med både mestringsfølelse og nye venner, smiler hun.

Lavterskel

Daffinrud understreker at ingen trenger å fortelle hvilke utfordringer de har for å delta i løpegruppen.

- Poenget er at de som har utfordringer med psykisk helse eller rus, kan komme og gjøre noe som føles godt.

Hun forteller at de svært gjerne skulle hatt med seg flere på laget.

- Det er som sagt et lavterskeltilbud, så man trenger ikke noe vedtak eller henvisning for å delta. Det er ment som en positiv aktivitet brukerne våre kan gjøre sammen. Det er bare å møte opp og bli med, sier Daffinrud.