Sundalsvegen er trolig den mest trafikkerte bomveien i dette distriktet. Inngangsporten til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark med Storskarven er sterkt med på å bidra til dette. Det samme er en godt tilrettelagt familievennlig sti inn til Sonvatna.

Vi må heller ikke glemme det populære hytteområdet der det var en storstilt utbygging for snart femti år siden.

For dem som ønsker kun en biltur er det flott tilrettelagt for en kaffepause, eller å bare nyte de gode fasilitetene ved parkeringsplassen på Sildra. Omgivelsene gir positivt påfyll til alle kategorier.

Betaler etterpå

Bomveien mellom Sonfossen og Sildra er på 8,8 kilometer, og nå skal det bli en enklere hverdag for reisende. Det som i utgangspunktet kan føles litt komplisert, skal snarere bli lettere å forholde seg til. Enten kan man betale for passeringen innen 48 timer etter passering ved å gå inn til bomselskapets hjemmeside og legge inn registreringsnummeret, og passeringen vil automatisk komme fram.

Når du ser fotoapparatet er det for sent å snu, sier Nils Sundal. Det blir en enklere hverdag for lederen i Sundalsvegen Sameie. Foto: Arne Brunes

Det enkleste er å registrere en bruker og legge inn et betalingskort på hjemmesiden. Velger man å registrere en bruker vil valgt betalingsmåte benyttes automatisk neste gang du benytter veien. Satsene beregnes automatisk etter opplysningene i motorveiregisteret.

Har tatt kontakt

På Sundalsvegen har mange av brukerne årskort siden de er hytteeiere eller bruker den flotte naturen ofte. Jon Trøite, styremedlem i Sundalsvegen Sameie, forklarer at de har kontaktet brukere med årskort, og lagt inn registreringsnummer for dem som har årskort som går ut i 2022.

- Vi har nådd de aller fleste, men hvis det er noen som har årskort som er gyldig i 2022 som ikke har hørt noe fra oss via telefon, SMS, eller Facebook, ta kontakt med meg på telefon, sier Trøite.

Med den nye løsningen administrerer man selv enkelt bilbytter. Dette kan gjøres så mange ganger man vil, men ikke oftere enn hver 14. dag. Abonnementet gjelder for inntil to kjøretøy og gjelder ett år fra betalingsdato. På Sundalsvegen beløper et årsabonnement seg til 1000 kroner.

En tilsvarende plakat står på alle veier der denne betalingsløsningen skjer med skiltgjenkjenning. Foto: Arne Brunes

Brukervennlig

Den omtalte løsningen med belastning av bompengepasseringer er godt utarbeidet og brukes mange steder i Europa.

- Den brukes blant annet i Stockholm og London. Det tar nok litt tid før vi når den frekvensen, selv om trafikken er betydelig på godværshelger, kommenterer leder i Sundalsvegen Sameie, Nils Sundal.

Han ser nå fram til at kommunikasjon på telefon med brukere som har problem på en eller annen måte blir historie.

- Bare et lite blink med strømforsyningen kunne utløse at bommen ikke gikk opp ved betaling. Med den nye løsningen ser jeg fram til at dette hører fortiden til. Frustrasjon til både bruker og oss i Sundalvegen Sameie vil nå være over, sier Nils Sundal.

Antall strekninger øker

Denne løsningen for bomveier vil sannsynligvis overta fra de andre betalingssystemene med bomkasser og fysiske bommer på de fleste steder der økonomien gjør investeringen mulig. Sundalsvegen fikk løsningen ved årsskiftet, mens Forbordsfjellvegen, Kallåvegen (Langstein), Hønstad (Malvik) og Usmaveien (Flora i Selbu), har allerede etablert dette systemet. Ifølge Knut Fossbakk vil Risvolveien i Forradal ha løsningen med Norgesbom på plass innen sommersesongen.