Fjorårets undersøkelse viser stabil tillit til politiet i Trøndelag, som er tilsvarende lik responsen i 2020.

I løpet av året 2021 svarte 81 prosent at de har stor eller svært stor tillit til politiet i Trøndelag. Det er en nedgang på ett prosentpoeng fra 2020.

Samtidig er det fem prosent høyere enn i 2019, da 76 prosent svarte det samme. Snittet på landsbasis ligger på 80 prosent, en nedgang på to prosent fra fjorårets undersøkelse.

– Slik bygger vi tillit 

Hos politiet i Værnesregionen har det å skape tillit til befolkningen vært et viktig satsningsområde, og som det har blitt jobbet med de siste årene.

– Vi legger ikke skjul på at det å jobbe med å bygge tillit er viktig for oss. Klarer vi ikke det, vanskeliggjør det jobben som politiet har, forklarer Ravlo.

Han har i møte med sine egne hatt dialog om viktigheten ved å alltid gå inn med et ønske om å skape tillit i kontakten med innbyggerne i regionen.

– Det er ikke nødvendigvis like enkelt hele tiden, men vi skal alltid håndtere folk ordentlig. Det er slik vi skaper tillit i en jobb som er sammensatt og ulik. Det går i alt fra telefonmøter til å være ute i gatene. Målet er likevel og alltid ha gode håndteringer, sier han.

Skal prege jobben 

Politiet har fokuset og løftet opp tema som hvordan de kan øke tillit til befolkningen. Her tror politistasjonssjefen at kommunikasjon er nøkkelen.

– Mye handler om måten vi kommuniserer på ved de ulike arenaene. God dialog skal prege det vi jobber med, og folk skal ha en behandling som er tilsvarende. Politiet kan også gjøre feil, da må vi ta kritikken og lære av det, sier Ravlo.

 Denne delen av arbeidet er viktig, det peker også politimester Nils Kristian Moe til.

– Vi er avhengige av folks tillit for å kunne forebygge og bekjempe kriminalitet. Tillit skapes i møte mellom våre ansatte og publikum, og er noe vi jobber med hver dag. Jeg vil takke alle ansatte i Trøndelag politidistrikt for den gode jobben de gjør, forklarer han.

Stigende i små kommuner 

Fordelt på kommunestørrelse, oppgir innbyggere i de største kommunene fortsatt noe høyere tillit enn de som bor i små og mellomstore kommuner. For kommuner med under 5000 innbyggere, har prosentene gått opp fra 76 til 79 prosent.

– Vi er opptatt av å levere gode tjenester til innbyggerne, uavhengig av størrelse på kommunen. Jeg håper utviklingen med økende tillit i mindre kommuner fortsetter. Vi vil fortsatt ha et bevisst fokus på vår tilstedeværelse og vår dialog med innbyggerne.

Dette viser undersøkelsen 

Under kan man se andre punkter fra innbyggerundersøkelsen:

• Egne opplevelser med politiet og omtale i media, er det innbyggerne i Trøndelag oppgir som mest avgjørende for tilliten til politiet.

• Svindel, bedrageri eller annen økonomisk kriminalitet er det kriminalitetsområdet trøndere er mest bekymret for å bli utsatt for. 30 prosent er i ganske eller meget stor grad bekymret.

• 67 prosent har svært eller ganske godt inntrykk av politiet i Trøndelags evne til å ta upartiske avgjørelser, noe som er høyest i landet.

• 92 prosent av trønderne er meget eller ganske trygge der de bor og ferdes, en nedgang fra 96 prosent i fjorårets undersøkelse. Landssnittet ligger på 94 prosent.

• 64 prosent mener politiet i Trøndelag er svært eller ganske gode til å forklare sine avgjørelser og handlinger, en økning fra 55 prosent i fjorårets undersøkelse.

• 71 prosent av trønderne føler seg meget eller ganske trygge når de bruker digitale tjenester, noe som er det samme som landssnittet.