Napolitana har drevet restaurantdrift i Malvik i over 15 år. Etter konkurrenten Laperla kjøpte opp deres lokaler for kort tid siden, begynte restauranteier, Hussein Yilmaz, å lete etter nytt sted.

Ferden gikk videre til Hundhammeren, hvor de i dag jobber med å pusse opp sine nye lokaler. Med flere løse tråder, ble det også vist interesse for muligheter ved gamle Autosenteret.

Ifølge Yilmaz har det vært en hektisk tid, men bekrefter at det er Napolitana som nå skal inn i de gamle bensinstasjonslokalene.

– Vi skal drifte fra både Hundhammeren og Vikhammer, forklarer han.

Kafe, takeaway og restaurant

De har jobbet med å finne mulige løsninger siden i sommer. Yilmaz forteller at de måtte både ha en plan A, B og C.

– Det ble mye frem og tilbake, men det er på tide og vi måtte ta denne sjansen, sier han.

Det er enda ikke avklart hvordan det er planlagt å drifte de to stedene. Noen av idéene til restauranteieren er for øyeblikket å ha en av stedene som restaurant, og det andre som kafe og takeaway.

– Det er mye besøk innom restauranten, men mye take away. Malvik trenger likevel restauranter, slik at vi ønsker å få til flere muligheter her, forklarer han.

For øyeblikket venter de på papirer fra kommunen, og en del er enda uklart. Det som imidlertid er sikkert, er at Malviks innbyggere vil få et bredt tilbud.

Fikk ja på andre forsøk

Den 16. november ble det sendt inn klage på vedtak vedrørende mulighet for å etablere restaurant i de gamle bensinstasjonslokalene på Vikhammerløkka.

Her ble det, på bakgrunn av eksisterende reguleringsplan for området, gitt avslag på første søknad. Advokat for restauranten, Ole Halvard Bondahl, påklagde vedtaket på vegne av tiltakshaverne og saken ble torsdag 20. januar lagt frem i ARESAM.

Ulempene er ikke større 

Det bydde på en lengre diskusjon mellom de politiske partiene under torsdagens møte. Diskusjonen gikk i hovedsak ut på om det kunne være uheldig å gi dispensasjon som kunne komme til å falle i strid med områdets fremtidige bruk.

Ny sentrumsplan viser at området er regulert til boligformål, dermed hadde kommunedirektøren besluttet i forrige vedtak at det var viktig å forholde seg til føringene som er til det ønskede formålet.

Utvalgsleder Bernt-Ole Ravlum (Ap) gikk imidlertid hardt imot og forklarte at han tolket dette som noe defensivt.

– Det er en plan for Vikhammer sentrum av småskala handel og vandel, man skal spørre seg selv: er ulempene større enn fordelene av å gi dispans. Nei, ulempene er ikke større. Jeg klarer ikke se at det skal kludre til noe som helst. La de lokale få lage pizza, forklarer Ravlum.

Bør støtte opp om næring

Dette kunne også Anders Frost (H) stille seg bak, og mente dette allerede var et område som var ønsket til næring.

– Jeg liker å være streng mot planer, særlig nye planer. Bygget står der, om det i en periode blir restaurant er vel ikke det en så stor sak. Vi bør støtte opp om næring, er det noe Vikhammer trenger er det kanskje akkurat en restaurant, sier han.

Representant fra Pensjonistpartiet, Arve Ørsjødal, kunne etter en lengre diskusjon om begrepet dispensasjon legge til at heller ikke han kunne se ulempen her hvis det ble satt en dato eller hendelse som kunne føre til endring av bruksrett.

– Dette mener jeg vil berike området, og han som skal inn tror jeg vil klare det, forklarer Ørsjødal.

Enstemmig vedtatt 

Det hele endte til slutt med at kommunedirektørens forslag ble satt opp mot forslaget fra representant fra MDG, Per Olav Bjørgum, som allerede i starten av møtet hadde lagt frem partiets motforslag som lød som følgende;

"Begrunnelse for vedtaket er at likheten mellom dagens regulering og det som det søkes dispensasjon for er stor, og at det derfor ikke kan karakteriseres som at «hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, hensynene i lovens formålsbestemmelse eller nasjonale eller regionale interesser, blir vesentlig tilsidesatt», og at fordelene med økt næring, selv om den er midlertidig, er klart større enn ulempene."

Deretter ble det foreslått en dispensasjon på fem år, med mulighet for forlengelse. Bjørgum fikk tilslutning fra alle politiske leirer, og endringsforslaget endte med å bli enstemmig vedtatt mot kommunedirektørens innstilling.