Knut Erlend Jegersen

Nordtrønderne har bidratt til HUNT gjennom deltagelse i de tre hovedundersøkelsene i 1984-86 (HUNT 1), 1995-97 (HUNT 2) og 2006-08 (HUNT 3). Fortsatt foregår det datainnsamling og annen oppfølging for utvalgte grupper fra HUNT 3. Omtrent 60 % av befolkningen stilte opp i landets største "dugnad". Basert på HUNT foregår det mye forskning som både kan føre til ny kunnskap om årsaker til sykdom og plager, og om forebygging og behandling. HUNT forskningssenter har per i dag registrert over 350 pågående prosjekt. Alle prosjekter som får data fra HUNT er godkjent av Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.

Nord-Trøndelag fylkeskommune og HUNT forskningssenter har et felles mål om å drive folkehelsearbeid i fylket. I samarbeidsprosjektet laget det helseoversikter for alle de 23 kommunene. Et "helseatlas" for Nord-Trøndelag er nå tilgjengelig på HUNTs nettsider. Disse opplysningene kan kommunene bruke som grunnlag for folkehelsetiltak i lokalsamfunnet i årene som kommer.

Januar 2014 ble det arrangert et møte om bruk av helsedata for kommuneansatte. Hver siste fredag i måneden arrangerer HUNT forskningssenter møte om aktuell samfunnsmedisin som er åpent for alle. Emnene blir annonsert på HUNTs hjemmeside.

Opplysningene i HUNT 3 er og vil bli svært verdifulle i mange år framover. Det forskes innen svært mange fagfelt med opplysninger fra HUNT: Årsaker til ulike sykdommer, behandling av sykdommer, arv og miljø, trygdeytelser, kultur og helse og helsetjenester for å nevne noen.