Fra årsskiftet trår ny folkehelselov i kraft. Den skalbidra til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse og trivsel. I følge §5 i den nye folkehelseloven skal kommunen ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Oversikten skal være skriftlig og identifisere folkehelseutfordringer i kommunen, herunder vurdere konsekvenser og årsaksforhold.

Malvik kommune er første kommune i Sør- Trøndelag som ønsker å gjennomføre en befolkningsundersøkelse som fokuserer på det helsefremmende perspektivet, fremfor elendighetsbeskrivelse. Hva bidrar til god helse? Og hvordan skal Malvik kommune tilrettelegge samfunnet slik at Malviks befolkning bevarer god helse eller lever best mulig med den helsa de har. 2.desember gikk startskuddet for LEV VEL i Malvik.

Kommunen ønsker mer kunnskap om hva som er nødvendig for at innbyggerne fortsatt skal kunne ta ansvar for eget liv og helse, hva de mener er positivt med å bo der de bor, - hva som bidrar til at de har det bra, trives, - og opplever å ha et godt liv. Det er første gangen en slik undersøkelse blir gjennomført i en norsk kommune. Dette er utviklet og vil bli gjennomført i tett samarbeid med Senter for helsefremmende forskning HiST/ NTNU, Sør Trøndelag Fylkeskommune og Fylkesmannen i Sør Trøndelag.

LEV VEL undersøkelsen inneholder et spørreskjema hver mottaker skal fylle ut og returnere innen 14 dager. Mottakerne er malvikinger over 18 år. Svarene fra undersøkelsen vil bli systematisert og analysert av Senter for helsefremmende forskning HiST/ NTNU. Datamaterialet behandles konfidensielt og de som svarer er selvfølgelig garantert anonymitet. Tidsplanen forutsetter godkjenning fra datatilsynet, men Malvik kommune tar sikte på å få ut pilotundersøkelsen rett over nyttår. Denne vil gå ut til 300 av kommunens innbyggere. Deretter planlegges det en hovedundersøkelse til 3000 av innbyggerne i mars måned.

Nordtrønderne har tidligere satt fylket sitt på verdenskartet gjennom HUNT undersøkelsen.

I tillegg til kommunens eget behov for svar fra sine innbyggere på det gode liv i Malvik, vil svarene fra undersøkelsen også bli brukt i forskningssammenheng ved Senter for helsefremmende forskning HiST/ NTNU. Forskningsarbeidet skal bidra til mer kunnskap om hva som fremmer god helse og livskvalitet i befolkningen. Malvik kommune tar sikte på å gjennomføre en LEV VEL undersøkelse hvert 4 år - året før kommunevalget. Kunnskapen vil bli systematisert og analysert av Senter for helsefremmende forskning HiST/ NTNU. Resultatene fra undersøkelsen vil bli et meget viktig grunnlagskunnskap i all planlegging i Malvik kommune som f eks boforhold, friluftsområder, skole, kulturtilbud og helse.